Misconstellationeten

Omdat we alledrie bijna jarig zijn, besprak ik met twee collega’s wie volgende week wat voor taart gaat bakken.

De vraag “Ben jij eigenlijk ook een weegschaal?” kwam redelijk uit de lucht vallen.
“Nee, een schorpioen” antwoordde ik beduusd. “Hoe kan dat, we zijn vlak na elkaar jarig?!?” was de vervolgvraag.

We gingen op zoek naar de precieze datumgrenzen van de sterrenbeelden, en belandden op de fascinerende pagina van mens-en-gezondheid.infonu.nl. Daar lazen we dat er niet alleen sterrenbeelden zijn, maar dat die allemaal bij een element horen, en dat daar weer een lijst persoonskenmerken aan vast zit.
En toen vroegen we ons af: hoe zit dat?? Je sterrenbeeld wordt bepaald door het moment waarop je bent geboren, maar hee, ik was bijvoorbeeld drie weken te vroeg. Nu is dat niet een probleem, want ik zou dus ook volgens planning wel een schorpioen zijn. Maar hoe werkt dat als je onder het verkeerde sterrenbeeld wordt geboren? Als je eigenlijk een schorpioen moest zijn, maar een paar dagen te vroeg kwam en als weegschaal door het leven moet? Dan zit je als emotioneel gevoelsmens dus mooi vast in een wetenschappelijk georiënteerd element, en dat zou zomaar voor een complete persoonlijkheidsstoornis kunnen zorgen! Misschien zijn alle extreme ADHD’ers wel mis-constellationeet!

We zullen onze dataverzameling bij onze verjaardagskoffie beginnen door al onze collega’s te vragen: wanneer ben je geboren, wanneer had je geboren moeten worden, en welk van de drie taarten lijkt je het lekkerst – dat heeft er vast ook wel iets mee te maken. Oh ja, en persoonlijkheidskenmerken en -stoornissen dus. De vragenlijst zal binnenkort ook gedigitaliseerd beschikbaar worden gesteld, om een zo uitgebreid mogelijke dataset te verkijgen. Misschien kunnen we ook wel iets met CBS-data, of alle verloskundigen van het land (denk groot! waarom niet de wereld!?) aanschrijven. Een andere collega van ons is gespecialiseerd in zittenblijversonderzoek met behulp van regressie-discontinuïteit en dat lijkt ons hier bij uitstek geschikt voor.

Conceived at the same time, but born under different constellations: a regression discontinuity analysis of misconstellationetes and personality traits. IG-nobelprijs, here we come.

(ik gebruikte eerst de term ‘a-constellationeet’ maar het gaat natuurlijk niet om mensen die geen sterrenbeeld hebben, maar alleen maar het verkeerde. Suggesties voor een beter woord? Laat het weten! Je wordt dan zeker vermeld in de acknowledgements en ook in onze speech.)

6 reacties

 1. Sam zegt:

  Maar misschien moet je juist geboren worden op de dag dat je daadwerkelijk geboren wordt, juist vanwege dat sterrenbeeld! En dan is het dus altijd goed. En kies je je eigen sterrenbeeld. (Heb je mijn sterrrenbeeld tshirt al gezien? Kijk maar eens op de site van scotch en soda en zoek op zodiak).

  • Marieke zegt:

   En dáárom is onderzoek dus nodig! Als blijkt dat er geen significante hoeveelheid misconstellationeten is met afwijkende persoonlijkheden, is jouw hypothese erg aannemelijk. Of dat het er sowieso niet toe doet, dat kan ook nog.
   Je shirt kan ik digitaal niet vinden maar ik wil je er wel in het echt in zien. Graag snel! (in iets anders mag ook)

    • Sam zegt:

     Ik heb zo’n tante. Die is officieel maagd (dus kocht haar dochter voor haar het maagd-shirt) maar zei dat ze zeker wist dat ze een weegschaal moet zijn. Ze had dat zelfs met bepaalde ‘professionals’ geconcludeerd. We ruilden het shirt en nu draagt ze het weegschaal-shirt met trots. Ze wil ongetwijfeld meewerken aan jullie onderzoek! Zie je vast dit weekend :)

 2. Zusje zegt:

  Dan heb je nog de Chinezen die de verjaardag vieren op de dag van verwekking. Misschien wisten zij allang van dit potentiële probleem en zijn het hiermee voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *