Bakken met bietjes

Al vrij lang geleden had ik een recept voor chocolade-bieten-muffins uit een tijdschrift gescheurd. Toen ik me eenmaal had voorgenomen ze daadwerkelijk te bakken, duurde het nog even. Aan de man vroeg ik “waarom eten we wel massaal carrotcake, maar is bakken met bietjes helemaal niet zo gebruikelijk?”. Hij zei “misschien omdat het niet te eten is, maar dat hoeft niet”. Daar had ik alsnog niets aan, dus testen was de enige manier om erachter te komen. Ik heb niet het hele recept gevolgd, maar wat ik wel maakte was heel lekker. Hier daarom ‘mijn’ recept.

carrotcake en bietjesmuffins

Wat heb je nodig?

 • 225 gram bloem
 • zakje bakpoeder
 • 250 gram basterdsuiker
 • ongeveer 500 gram bietjes
 • 3 eieren
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 200 gram pure chocola
 • scheutje room (slagroom, kookroom, sojaroom)
 • 75 gram roomkaas
 • 50 tot 100 gram poedersuiker

Wat moet je doen?

Kook de bietjes in stukjes gaar, of koop van die voorverpakte gekookte. Doe ze in de blender en pureer tot een prutje. Haal hier ongeveer twee eetlepels uit en doe in een kommetje. Voeg de eieren en zonnebloemolie toe aan de rest van de bietenprut, en maal nog even goed door. Zeef boven een andere kom (ik vond zeven altijd onzin, maar het geeft écht minder klontjes) de bloem, bakpoeder en suiker. Roer het bieten-ei-olie-mengsel door de bloem-bakpoeder-suiker tot het een glad en knalroze beslag is.

1 bietjesmuffins beslag

Hak 100 gram chocola in stukjes en roer door het beslag. Schep het beslag in muffinvormpjes. Bak ongeveer 30 minuten op 180 graden.

Laat de muffins afkoelen, en maak de ganache: smelt de overige 100 gram chocola en roer er een fikse scheut room doorheen. Smeer een flinke lepel ganache over elke muffin. Laat afkoelen. Maak dan de bietjesfrosting: meng de bietenpuree (ik had genoeg aan één eetlepel schat ik) met de roomkaas en poedersuiker. Blijf poedersuiker toevoegen tot het een goed stevige substantie is. Spuit de frosting op de muffins.

2 bietjesmuffins met ganache

Waarom bakken met bietjes nog niet heel gewoon is weet ik niet, maar het is dus eigenlijk wel net zo lekker als met wortel.

(PS: hier een recept voor als je het toch liever bij carrotcake houdt)

3 bietjesmuffin

7 reacties

 1. Nikki zegt:

  Alleen voor het kleurtje wil ik het al proberen! Ik ben ook heel benieuwd hoe het smaakt. Heb nog een klein trauma van het half jaar waarin ik iedere ochtend kokhalzend een glas bietensap wegwerke omdat je daar een mooie huid van zou krijgen. Misschien is dit de manier om mij en bietjes weer te verenigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *