BzV: Speeddates

Vorige week klaagde ik nog dat ons BzV-kijkteam drastisch was uitgedund. De voormalig buurvrouw, die met onmiddellijke ingang als ‘vriendin S.’  zal worden aangeduid – van het dorp gaat ze binnenkort terug naar de stad, maar wel drie wijken verderop, was gisteren weer van de partij en nam haar inmiddels-niet-meer-heel-erg-nieuwe geliefde mee. Hij was, in eigen woorden, ‘bevooroordeeld sceptisch’ en keek vorige week zijn eerste BzV-aflevering ooit. Hem was beloofd: het wordt alleen maar beter. Dat was geen loze belofte. Want gisteren was het tijd voor: de speeddates.

Waar Yvon in normale jaren met alle boeren en alle vrouwen op een idyllische locatie ergens in het land afspreekt, werd er dit seizoen gekozen voor een individuele opzet. Olke trof zijn dames in een serre-achte constructie in Friesland, David zat in een boerderijcafé, Riks nam plaats op een plastic stoeltje in de stal van zijn schoonzus, Herman had een leuk caravannetje met uitzicht op een kerktoren, en Marc zat naast een pipo-wagen bij een traditioneel Afrikaanse steenovenpizzaria (?). Misschien was het zodat Riks geen aanstoot hoefde te nemen aan David, die steeds tegen Yvon riep: “Jezus, wat denk ik toch steeds: godverdomme wat een lekker wijf”. Dat de KRO-ondertiteling dat niet censureert, maar wel ‘als’ in ‘dan’ verbetert, is overigens op zijn minst opmerkelijk. Maar wat zagen we verder?

Olke

Olke liet er geen gras over groeien. Eérst geeft hij zijn date een flinke krûp/hug, en dan volgen drie smakkerds achter hun oren. Ter info: normale mensen kussen op wangen. Hij is er vooral van onder de indruk dat de dames die hem hebben geschreven écht naar Texas zouden willen, en vraagt ze daarom ook stuk voor stuk wat ze daar zouden komen doen. Eh… Olke, ze schreven voor jou. Al heeft Marga wel opgezocht dat Tornado Elly regelmatig langskomt. Helaas maakt Olke niet de grap dat dat zijn boze ex is waar je voor moet uitkijken.

Uniek voor Harriët en Olke, dat wat zij missen

Harriët kan goed onder woorden brengen wat zij zo bijzonder vond: hij mist hetzelfde als zij! Namelijk: een geliefde. Zoals elke op-zoek-zijnde vrijgezel, denken wij dan. Maar blijkbaar is er iets in Olkes gemis dat haar echt raakt. Hetzelfde geldt voor Ditty, die echter toch in tranen uitbarst als ze eraan denkt dat ze voor Ollie misschien écht naar de andere kant van de wereld zou moeten, en haar kleinkinderen dan nooit meer zou zien. Desondanks wil ze dolgraag mee op dagdate, en Olke wil haar er ook graag bij hebben. Jolanda met haar voor de helft paarse haar viel af. Voor ons geen verrassing, want hoewel Olkes zussen hadden geselecteerd op harten vanbinnen, wil het oog van Olke ook wat.

David

Vooraf zei David tegen Yvon: als ik een beetje zakelijk ga praten, dan zit het minder goed. Vervolgens begon hij elk gesprek (ter herinnering: een speeddate van vijf minuten) met het meisje een samenvatting te geven van de brief die ze zelf had geschreven. Een acceptabele strategie om een sollicitatiegesprek mee te openen, maar wat ons betreft een beetje zonde van de tijd. Die meiden konden ook niet veel meer zeggen dan ‘ja, eh, ja, inderdaad, dat heb ik geschreven, ja, klopt, dat ook. Ja’. Hoe Jorien (die letterlijk heel ‘laid back’ is – ze viel haast achterover van haar stoel) dan ook op haar digitale-wekker-kletspraat kon komen is ons een raadsel. Ze vindt het leuk als er 8-8 op staat, want dan is ze jarig. En 12-12 is ook prachtig, maar ik weet niet waarom. Zelf vind ik 12:34 en 23:45 veel leuker, maar dat is misschien omdat er geen 25 uren in een dag zitten, waardoor mijn verjaardag een tijd-technische onmogelijkheid is.

Door Davids ‘ik herhaal je brief’-strategie zijn we eigenlijk maar weinig wijzer geworden over de dames van zijn keuze. Het enige dat wij konden concluderen was dat het ons inziens de knapste vijf waren die door mochten naar volgende week. Daar krijgt die jongen lekker veel zelfvertrouwen van. En de meiden vinden het ook allemaal leuk/heel leuk/superleuk/echt heel leuk.

Riks

Waar David tussen twee dates door met zijn highlighter in de brief van de volgende dame dook, was Riks zich niet meer bewust van wat de vrouwen hem geschreven hadden. Hij ging er zogezegd weer volledig blanco in. Wij dachten daarom dat dat voor Claudia, die moest zeggen “zoals ik in mijn brief schreef is mijn man 2,5 jaar geleden overleden” wel een beetje een afknapper was, maar zij vond het geen probleem, en Riks vond haar ook leuk. Door naar de dagdate dus. Kim, de halve bouwvakker, somde op dat ze een accuboormachine, cirkelzaag, multitool, betonmolen en zandstraalapparaat had. Dat was wat te intimiderend.

Maartje nam een banaan mee, omdat ze hoorde dat Riks een banaan wilde maar ze toen op waren. Was er niemand anders die dacht: hoe kwam zij dan aan een banaan? Had zij er één van de fruitschaal gepakt om later op te eten, waardoor zij er nog wel één had maar Riks er geen – en gaf ze die nu toch maar terug? Heeft ze altijd een banaan in haar tas? Zo ja: waarom was die dan niet bruin geworden? Heeft ze ‘m misschien in zo’n bakje-in-de-vorm-van-een-banaan bewaard? Zijn er dan dus écht mensen van boven de kleuterklas die die gebruiken? Is ze misschien kleuterjuf? Wat zou ze dan in Canada willen gaan doen? Maar dit geheel terzijde.

Kan niet beter

Tot onze grote vreugde was Catharina van de vuurvonk wel door (“ik zie haar nog geen stront scheppen, maar wel een heel leuke meid”), waardoor we nog minimaal één week van haar pareltjes kunnen genieten. Na afloop van de speeddate sprak ze: “Super. Hij was echt de Riks die de Riks moet zijn zoals hij is”. Nou!

Bij het naar huis sturen van vijf dames was Riks, die toch overkomt als de meest botte boer in het hele gezelschap, het liefst tegen de afvallers: “ik denk dat iemand anders jullie gelukkig kan maken”. Of zei hij toch: “ik denk dat jullie iemand anders gelukkiger kunnen maken?”. In elk geval: hij deed zijn best. Net als zijn schoonzus, die voor alle dames een veldboeketje met maiskolf had samengesteld. En de fotoboeken van zijn jeugd op de koffietafel legde. Waarom precies?

Herman

De ondertiteling bij het gesprek tussen Herman en Pia sprak boekdelen: ik vind het heel gezellig – ik ook – ja – ja – ja – ja – ja – ja, echt gezellig – ja – ja – niet, eh, zo’n ongemakkelijke stilte ofzo – nee – eh – ja – ja – ja – eh – ONGEMAKKELIJKE STILTE. En toch… komt ze volgende week terug!

Niet veel later kwam model-Anne de caravan in. “Wat ze van je kunnen maken met zo’n modellenfoto! Dat is ongelooflijk!” Was dat nu een compliment (want: van die modellenfoto werd hij een beetje bang, van de echte Anne niet) of een belediging? Of gewoon een oprecht verbaasde opmerking waar verder geen waarde-oordeel aan hing? Wij vonden in elk geval dat Anne voor een zelfbenoemd zoetekauw wel erg dunne armpjes had. Als ze na volgende week mee mag naar Frankrijk moet Herman maar veel taartjes voor haar bakken.

Het leuke aan de vrouwen van Herman was dat ze tijdens het wachten een lotgenotensessie hielden met meisjes-die-nog-nooit-verkering-hadden-gehad. Ze voelden zich hierdoor allemaal minder raar, want er waren veel meer meisjes zonder-ooit-een-vriendje. Wij hopen dat er veel Herman-achtige jongens de moed durven op te vatten om de KRO een brief te sturen voor een meisje dat het voor Herman niet werd, maar waar zij wel interesse in hebben. Bijkomstig voordeel voor die dames: dan komt je eerste kus tenminste ook niet op tv.

Marc

Vriendin S. weet niet zo goed hoe de boeren heten, en duidt Marc daarom steevast aan als ‘die knappe’. Vorig jaar was dat boer Tom. De vraag was daarom ook: wie is er knapper? Na even wikken en wegen besloot ze: Marc, die heeft waarschijnlijk een beter lijf. Waar dat op gebaseerd is weet ik niet.

Links Marc, rechts Tom. Toch? Ja.

Marc had een lijstje met vragen-voor-noodgevallen, zoals ‘wat doen dagjesmensen als ze hun dag niet hebben?’, maar besloot toch alle meisjes vooral te ondervragen over hun werk. Het meisje dat zojuist nog een Zambiaans weesolifantje had gered, belde in via Skype. Omdat ze niet de hele dag al met acht concurrentes zat te vergelijken wie er het knapst, blondst, en niet-aan-Nederland-gebondenst uitzag, was ze lekker relaxed en kon ook Marc even een gewoon gesprek voeren. Misschien had Yvon iets eerder moeten laten weten dat hij ook met ze had mogen kussen? Vooralsnog krijg ik geen hoogte van deze boer.

Volgende week

Tijdens de speeddate praatte elke dame individueel met ‘haar’ boer. Hoewel die meiden de rest van de dag (wáárom duurt dat een hele dag? Zoals de man uitrekende: tien keer vijf minuten, dat is nog niet eens een uur – waarom geven ze die mensen niet een kwartier per persoon?) soort-van-gezellig gingen doen met elkaar (pizza’s bakken, yatzeeën, een potje kaarten, pimpampet) barst volgende week de echte concurrentiestrijd los. Na die speeddate kon iedereen wel zeggen dat het ‘heel leuk’ was, maar nu gaan ze voor het echte werk. Tegelijk. Aandacht trekken voor gevorderden. Maar ben je dan leuker als je de hele tijd zijn aandacht trekt, of vindt hij je juist aantrekkelijker als je óók leuk omgaat met de andere dames? En hoe doe je dat in vredesnaam, als je Davids hoofd moet gaan boetseren? Herman en zijn meiden gaan zo te zien in twee paard-en-wagentjes rondcrossen, Riks gaat worsten draaien, en Marc gaat met zijn dames … bamboevlotten bouwen? Olke gaat schaatsen, waarbij ze om duistere redenen allemaal een stok moeten vasthouden. Het belooft wederom een fantastische uitzending te worden.

Over eerdere afleveringen Boer Zoekt Vrouw Internationaal 2016-2017

Brieven lezen: Een boot vol brieven
Voorstellen: Stuur een boer een brief

7 reacties

 1. Tom en Olga zegt:

  Genieten maar weer! Tom heeft het net voorgelezen terwijl ik thee zat te drinken. ^_^ En verbaasden ons gisteren erover dat dingetje het geen probleem vond dat Riksja haar dooie man even was vergeten… Doh!

 2. Nikki zegt:

  “Waarom is zo’n leuke vrouw als jij nog vrijgezel?”
  “Nou, mijn man is 2,5 jaar geleden overleden.”
  AWKWARD!

  Wat betreft de knapste boer: ik vind Tom stúkken leuker dan Marc. Marc ziet er een beetje uit alsof ‘ie hele duistere trekjes heeft.

 3. Marga zegt:

  Ondanks dat Marga niet bang is voor een boze ex had ze, als ze dat van tevoren geweten had, nooit geschreven, net zoals meerdere vrouwen waarschijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *