Kan niet beter

BzV: Terugblik

De allerlaatste aflevering van het seizoen. We zien de ontknoping bij de citytrip van Olke en Sandra, en daarna komen alle boeren en hun vrouwen weer naar Rotterdam om met Yvon terug te blikken. Wat heeft dit seizoen hen gebracht? En wat bracht het seizoen de argeloze kijker?

Met favoriete screenshots uit het hele seizoen, omdat deze laatste aflevering ten eerste niet veel nieuwe pareltjes had en ten tweede omdat de ondertiteling het weer eens niet deed en het beeld ook pixelig bleef.

Olke

Hoewel Sunshine Sandra linedancet alsof ze nooit anders heeft gedaan, ziet ze het niet zitten in Texas. Voor een gevoelsmens walst ze wel heel bot en hard en gemeen over de verliefde Olke heen. Ze vindt alle facetten om hem heen, zoals het land en zijn familie en zijn bedrijf, wel leuk, maar mist het taartpuntje van de liefde. Hoewel ze zegt dat ze er heus voor open staat om die te gaan ontwikkelen (ja-ja) kiest Olke eieren voor zijn geld en zegt: zak er maar in met je warme, vriendschappelijke gevoelens.

Eenmaal thuis pakte Olke de brief van zijn buurvrouw er nog eens bij. Omdat hij eerst op de Nederlandse toer wilde had hij die even apart gelegd, maar nu het met de Hollandse deernes geen Liefde had opgeleverd belde hij Karen toch maar even. En jawel: ze wilde nog steeds wel met hem daten en nu leven ze nog lang en gelukkig want ze werkt ook nog bij een restaurant en neemt steeds eten voor hem mee.

Herman

Fleur vond dat Herman eens naar de kapper moest, dus dat deed hij. Of ze dat baardje er ook bij heeft verzocht was mij niet helemaal duidelijk, maar van mij had het niet gehoeven. Zijn schoonvader wil weten wat hij wanneer gaat zaaien, en schoonmoeder constateert tevreden: genoeg om over te praten hier. Vader Leon zelf vond het belangrijker dat hij elke keer taart mee zou nemen, want ook de liefde van de schoonvader gaat door de maag (zo te zien heeft Fleur aardig wat broers en zussen die al wel lang een relatie hebben). Daarna moet Herman laten zien dat hij echt niet bang is voor het paard van zijn liefje. Nu hij ook door haar familie is goedgekeurd, en vader tevreden constateert dat Fleur deze jongen over 50 jaar wel met een rollator het bejaardentehuis in kan duwen, gaan ze echt los.

Het was aandoenlijk te zien hoe leuk en lief ze nog steeds zijn samen, al klonk hun gewauwel over ‘het mooiste wat er is’, ‘fantastisch’ en ‘een absolute aardverschuiving’ ook wel een beetje pathetisch. Maar toen Fleur daarna zei dat ze elke keer nog huilde van geluk als ze het fragmentje terugkeek waarin Herman zei dat hij voor haar koos moest ik dat heus ook bijna hoor.

Riks

Riks had het de hele tijd nogal slim aan de wortel. Hoewel hij echt oprecht wel zijn best deed, werd hij niet verliefd tijdens de hele BzV-poespas. Tijdens de citytrip met Marit kwam hij erachter dat hij niet wakker lag van háár, maar van die Nicole, die afgelopen zomer (tussen het opnemen van het schrijf-mij-een-brief en boer-leest-de-brief uitzending?) duidelijk had gezegd dat ze hem wilde maar die hij had afgepoeierd. Toen heeft hij haar toch maar eens gebeld ‘om de zaken te bespreken’, hebben ze ‘the dating aspect’ aan hun relatie toegevoegd.

Owen wil eigenlijk nog steeds dat Eline zijn stiefmoeder wordt, maar heeft zich neergelegd bij deze keuze.

Bah, hechten

Marc

Marc benadrukt nog maar eens dat hij gewoon iemand is die onrustig wordt als er drie vrouwen in zijn huis zijn, en Annekim vertelde dat het wat haar betreft al wel goed zat vanaf de Skype-date. Annekim zei direct ‘ja’ toen Yvon vroeg of ze met Marc mee zou gaan als hij ergens anders een baan zou krijgen, hij zei “het kan ook andersom he, dat zij ergens een baan krijgt”. Dat zit wel snor, vinden wij.

Deze kwam denk ik niet van Annekim

Normaal gesproken neemt Marc geen bloemen of spulletjes mee, maar omdat Annekim 30 werd en de ganse Twentse familie kwam chocoladefonduen in de schuur, stopte hij onderweg toch maar voor een bosje bloemen voor zijn schoonmoeder. De gekke tante vond hem knapper dan op tv, en haar vriendinnen vonden het ook fantastisch. De moeder van Annekim was vooral blij dat er nog iemand op aarde was die het geen bezwaar vond dat haar dochter op haar dertigste nog in een tentje woonde. Ze zal blij zijn om te horen dat ze over vijf jaar een stenen huis willen met kindjes – en vooruit, een vijver.

David

De aflevering begint met David en Mara op citytrip, waar David een vaas uit het kasteel van Dracula wil meenemen en al meteen in de smiezen heeft dat iemand van een kilometer afstand naar zijn meisje staat te koekeloeren. Hij is wel verliefd, maar ik had hem toch wel súperverliefd verwacht.

Waar Herman en Marc bij hun schoonfamilie op bezoek gaan, heeft Mara met haar vriendinnen afgesproken in een soort tuincentrum annex rare-activiteitenlocatie. Eerst drinken ze thee, maar daarna trekt iedereen een badjas aan om rondjes te gaan rijden op gemotoriseerde wc-potten-op-wieltjes. Het enige dat ik kan zeggen is: ik dacht dat die dagdates slecht waren, maar dit slaat alles. Hopelijk gebruiken ze dit niet als inspiratie voor een volgend seizoen.

Overall

Het zit erop! Alle boeren hebben een vrouw, waarvan vier via de brieven. Mij viel dit hele seizoen nogal tegen. Elke keer dacht ik: vólgende week wordt het echt boeiend – maar dat gebeurde dan niet. Misschien was het omdat het nauwelijks boeren waren: Marc is bedrijfsleider, Herman helpt op de boerderij van zijn ouders, en David is op dit moment vooral bouw-opzichter die met zijn vrouwen op excursie ging naar voorbeeldbedrijven. Olke zit er een beetje tussenin, en alleen Riks is een echte boer. Toen ik het hier met de man over had, besloten we: volgend jaar weer lekker Hollandse boeren. Die bijvoorbeeld komkommers telen. Maar die heten geen komkommerboer. De vraag was: wat is de definitie van ‘boer’ precies? Ik vind dat de agrarische sector is bedoeld voor levensmiddelen, maar wellicht kunnen er volgend seizoen ook een keukenboer, frietboer en superboer (supporter van de Graafschap, niet David) meedoen?

Maar het grootste gemis was toch dat Riks Catharina al meteen naar huis stuurde. Laten we hopen op een volgend seizoen met vooral veel van zulke tekstuele pareltjes!

Kan niet beter

 

Over eerdere afleveringen Boer Zoekt Vrouw Internationaal 2016-2017

Citytrips
Logeerweek 6 – Niet kiezen

Logeerweek 5 –Prioriteiten

Logeerweek 4 – De strijd barst los

Logeerweek 3 – Keuzes

Logeerweek 2 – Niet te snel hechten

Logeerweek 1 – Koetjes en kalfjes
Dagdates

Speeddates
Brieven lezen: Een boot vol brieven
Voorstellen: Stuur een boer een brief

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *