BzV: kriebels en keuzes

Na brieven, speeddates, dagdates en een logeerweek was het dan eindelijk zover: de eerste boeren gingen een keuze maken. Voor de aflevering begon, zetten we een ingewikkeld puntenschema in elkaar. Op basis van de inschatting van kansen, bedeelden we punten toe aan de verschillende kandidates. De voorkeur van Tom was ons niet duidelijk, dus daar was de verdeling 50-50, Bertie had vorige keer gezegd een ‘lichte voorkeur’ te hebben voor Esther, waardoor de punten daar 40-60 werden verdeeld (dus andersom dan in het schema hieronder, om het makkelijk te maken). Ook besloten we een hartjesbonus in te voeren: als je je joker op het juiste stel had ingezet, kreeg je 50 punten extra. Er staat nogal wat op het spel: de winnaar bakt een taart, of de verliezer, of allebei. En er was ook iets met een puntenvoorsprong als we een spelletje gaan doen, maar dat hebben we nergens vastgelegd en is daarom ongeldig verklaard.

IMG_20150301_214141

Tom

Die Tom. Hij wist het al. Hij had kriebels. Het was overduidelijk. En hij kon niet wachten om nu eindelijk goed aan d’r te zitten. Voor de vorm kwam eerst zijn moeder nog even op de koffie. Zij was blijkbaar van het KRO-BZV-promotieteam, want in nog geen vier minuten heeft ze maar liefst zes keer ‘het programma’ gezegd, in zinnen als “met dit programma heb je eindelijk een leuk meisje ontmoet” en “daar is dit programma ook voor, het komt goed.”

Toen werd alles weer eens zeer suggestief in beeld gebracht. Tom zei “ik ga eerst even polsen wat zij ervan denkt”, en vervolgens kwam het shot waarin hij met Leonie in de schuur stond. Hij zei: “ik ben eruit, jij wordt het niet.” Dat kwam als een verrassing voor de buurvrouw, die nu juist op dit duo haar hartjesjoker had ingezet. Meteen was daar ook fysieke afstand – Leonie maakte haast een bruggetje om haar sigarettenadem zo ver mogelijk bij Tom vandaan te houden.

In het weiland ging de lichaamstaal de andere kant op. Tom zei “dat keuzemoment morgen, ik weet het eigenlijk al wel” en Rimke zei veelbetekenend “uh-huhhh”. Vervolgens keek ze een paar keer spastisch in de camera – dat zoent niet zo comfortabel hè. Die dubbele high-five was misschien wel mijn favoriete moment van het seizoen. En nu wegwezen, Yvon!

tom rimke alleen laten
Ja Yvon, ga er eens even snel vandoor met je hond en je cameramannetjes!

Bertie

Bertie heeft nog steeds niet door dat je ook samen met iemand boodschappen kunt doen. Meer willen we er niet over zeggen.

esther snapt het bijna

Nou ja, misschien toch. Dat er aan tafel, bij de doorgekookte bloemkool, een gesprek werd gevoerd – over kinderen. Waar Esther zich zichtbaar afvroeg: hoe kan ik me hier zo snel mogelijk in mengen? En dat ze toen bedacht: een hond en een kat, dat is net zoiets: “Je kan lekker tegen ze praten, ze zeggen weinig terug.” Een topvergelijking, goed gedaan, Esther!

Theo

Nancy wil Theo geen hoop geven. Niet alleen geen valse hoop, nee, helemaal geen hoop. Maar tegelijk geeft ze het wel een kans, die Mien Twijfel. Of Theo enige vorm van hoop krijgt van drie potjes mensergerjenieten, dat is een goede vraag. Wij vinden ‘een beetje hoop’ wel het minste dat Theo verdient. Yvon moest al haar gesprekstechnieken inzetten, maar toen ging Nens akkoord: naar huis gaan en nooit meer terukomen, dat ging ook te ver. Dus die stedentrip zouden ze dan wel proberen. Gelukkig maar! (weer geen punten voor de buurvrouw – de doemdenker).

mens erger je niet

Geert

Bij Geert is het tijd voor het feestje. Eerst willen wij even de aandacht vestigen op de wijze waarop Ada haarlak gebruikt:

Ada haarlak
Wij zijn van een heel andere generatie, maar dan nog: is dit normaal?

Als hij zijn dames even aan het gezelschap toont, valt ons op dat zowel Geert als Ada aan de billen van Hetty zit. Of was dat toch omdat Geert tegelijk de billen van Hetty én de hand van Ada wil vasthouden?

De volgende ochtend gaat hij lekker met ze früstücken. Ada neemt een cappucino, want ze lust eigenlijk geen koffie, maar ze drinkt dat niet te veel want dan krijgt ze bolle wangetjes. Daar op het Duitse plein zegt Hetty het maar eens even duidelijk: “ik ben knettergek op die vent, klaar.” Ada zegt “wij gaan ervoor – eh, ík ga ervoor”. En Geert weet het ook al, maar wij weten niet wat voor hem al overduidelijk is. Uit het voorstukje denken we te kunnen opmaken dat het Ada wordt, maar … niks is wat het lijkt (oh nee, dat is bij Wie is de Mol?).

Jan

Vorige week leek het een uitgemaakte zaak: een klik of een vonk. Wij dachten: kat in ’t bakkie. Maar liefst niemand stemde op de Jan-Rianne-combinatie, en meerdere jokerhartjes werden ingezet op Marieke. Hadden wij het toch mooi mis met z’n allen! Collega A. rijmde een Texelse wijsheid bij elkaar: “voel je een klik – dan is het dikke mik.” Het zal wel zijn omdat zij zo ‘bondig’ is – maar wij dachten dat dat kort van stof is. Wat Rianne in vergelijking met Marieke met al haar gewauwel over potjes en dekseltjes en emoties en gevoelens en muren en openstellen en wat je voelt hier in je hart en denkt daar in je hoofd en weet ik wat nog meer misschien ook eigenlijk wel is.
Nou ja, Jan was wel echt blij. En Rianne ook. Hup, lekker samen op die knetterslelijke bank onderuitzakken dan maar!

jan klik

In ons klassement gaat het tussen de buurman en hetzusjevandebuurvrouw. Wordt het Hetty, dan wint de buurman sowieso. Wordt het Ada, dan is het afhankelijk van de uitslag bij Bertie. Er staat een allesbepalende joker op Katherine. Nog zes nachtjes!

***

Eerdere afleveringen:

Kans, klik, vonk
Een occasion met weinig moeite
Nu voor het echie
Van elkaar leren
Geert de zintuigenman
“Oogcontact zegt meer als duizend woorden”
Nietszeggende speeddate(r)s
Opvallen en omkoperij

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *