BzV: Logeerweek 5 – Prioriteiten

Het is lastig een treffende metafoor te vinden voor het gedrag van zowel Riks als David. Beide hebben het idee dat één vrouw eigenlijk het leukst is, maar omdat ze van de ander minder hoogte krijgen, zijn ze bang dat ze toch verkeerd kiezen als ze kiezen voor diegene die ze leuk vinden. Het is een beetje alsof ze in een restaurant zitten, op de menukaart staat precies hun aller aller allerliefste lievelingseten, maar ze zeggen toch “misschien ga ik toch maar voor het verrassingsmenu”. Maar in een werkelijk restaurant is de optie dat de ober dan zegt “de verrassing is dat u niks te eten krijgt” niet echt reëel, terwijl het toch heel goed zou kunnen dat Eline of Susanne zegt “nou nee bedankt”. Het komt een beetje inhalig over, alsof ze denken “misschien is het verrassingsmenu wel mijn aller aller allerliefste lievelingseten PLUS FRIETJES”. Ofzo. Niet helemaal dus, maar iets beters kon ik al helemaal niet bedenken. Verder maakte Herman een keuze, Marc een grapje, en Alberdien en Sandra Texaanse boerenkool.

Riks

Het Canadese thema is voor deze aflevering: kerk en kinderen. We zien dat Eline dikke maatjes is met Owen, die de Heer nog maar eens bedankt voor die lieve vrouwen waarvan één zijn stiefmoeder moet worden en wat hem betreft is dat Eline want hij kent haar na een kwartier al door en door. Voor Olivia is het (voor beide dames) al een compliment dat ze nog niet gillend is weggerend. Even later zien we een ongemakkelijk gesprek in de schuur, waar Eline aangeeft dat zij ook wel ziet dat Riks en Marit het leuk hebben, maar waarover Riks blijft zeggen dat hij Eline ook een ‘eerlijke kans’ wil geven en dat ze zo leuk is met de kinderen terwijl Marit dat lastiger vindt. Daarna gaan de dames mee naar de kerk, waar Eline het nog maar een keer ‘lastig’ vindt en Riks benadrukt dat ze wel voldoende in de Heer moet zijn anders krijgen ze gedonder in de keet.

Dit was nadat hij had gezegd dat hij wel even met de Here zou regelen dat het goed kwam (maar of dat dan inhoudt dat Riks voor Marit gaat is natuurlijk niet in handen van de dominee)

Marit knuffelt intussen met de dominee, die toezegt voor haar te zullen bidden. Als het nu toch Eline wordt, en Riks hoort dat de dominee goddelijke hulp had ingeroepen voor Marit, zou hij dan van zijn geloof vallen? Het is sowieso de vraag hoe zijn toekomstige top 3 in Het Leven eruit ziet. Nu is dat, in alfabetische volgorde: boerderij – kerk – kinderen. Wat valt er door de vrouw straks buiten boord? Of moet Marit danwel Eline genoegen nemen met de positie van prioriteit vier?

 

David

In Roemenië wil David effe lekker babbelen met Suus, die maar blijft zeggen dat ze hém wel heel leuk vindt, maar Roemenië niet en dat stomme troosteloze bedrijf al helemaal niet en dat ze daar nóóit wil wonen, maar dat ze hém wel echt leuk vindt en dat ze hem liever in Utrecht op Tinder was tegengekomen. Voor iemand die toen hij Jorien naar huis sturde tegen Yvon zei dat hij haar misschien een beetje valse hoop had gegeven, is het nogal eigenaardig dat hij tegen Mara zegt dat hij ernaar uitkijkt dat ze straks een langeafstandsrelatie gaan hebben en dat hij haar “zo superleuk ja echt super ja echt ik krijg een lekker gevoel bij jou” vindt.

Maar hij wil je verder geen valse hoop geven ofzo

Herman

Vorige week zagen we Herman al glunderend zeggen dat hij eruit is. Herman en de meisjes hadden (in elk geval in de tv-montage) gesprekken die vaak gingen over hoe akelig traumatiserend het is geweest dat hij en Anne een keer in hun leventje zijn afgewezen. Gebroken hartjes, doffe ellende, jarenlange treurnis. Van iemand die dat meerdere malen per dag benadrukt had ik verwacht dat hij zijn keuzemoment wel even zou aankleden met een begripvol woordje naar degene die hij ging afwijzen. Een welgemeend “ik vind je echt een superleuke meid, maar ik zie nu eenmaal mijn grote liefde als ik naar de ander kijk, en ik weet dat ik je hiermee pijn doe want ik heb elke dag heel vaak gevraagd of ook jij wel echt verliefd op mij bent en je zei steeds heel erg hard JA en je bent al de hele dag aan het kotsen van de zenuwen en ik vind het echt heel sneu voor je dat je nu de tweede afwijzing in je leven moet ondergaan want helaas Anne ik ben heel erg verliefd op Fleur maar jij vindt echt heel zeker weten wel iemand die jou fantastisch vindt want je bent echt oprecht heel leuk” had ik wel sympathiek gevonden. Hij zei “nou doei” en liet het liefdevol afscheid nemen van Anne over aan zijn eerste Geliefde.

Ja, doei Anne.

Marc

Na een paar dagen met een stel aantrekkelijke vrouwen in zijn huis weet Marc waarom hij een relatie wil, dan heeft hij “iets om zich heen”. Nu is een vriendin wel wat leuker gezelschap dat dat schattige katje, die kippen die mini-eieren leggen, en al die vissen, maar ik zou het toch – als Annekim of Anke zijnde – wel kunnen waarderen als hij een iets diepgaandere waardering voor me zou hebben.

Laat Yvon het maar niet horen

Gelukkig zei hij even later dat hij echt wel verliefd begint te worden, en dat hij heel erg hoopt dat het wederzijds is. Daar kwam toch dat onzekere kleine hartje even doorschemeren. De vraag is alleen: wie wordt het? Anke ging op de trekker rijden omdat hij dat wel stoer vindt. Annekim beloofde dat ze haar telefoon ook een kwartier per dag op stil zou zetten als ze Serieuze Verkering zouden hebben. Marc maakte de afweging: zij woont al in Zambia, maar is zo druk dat we elkaar dan vast ook niet vaak zien. Maar Anke (“dit is echt wel Afrika!”) komt dan voor mij hier naartoe en dan gaat ze zich misschien vervelen en dat is ook zielig. Lastig, lastig. Even later gingen ze babyvisjes voeren en maakte Marc een grapje over de ideale 1-man-2-vrouwtjes-verhouding waar zelfs ik op de bank even om moest grinniken.

 

Olke

In Texas wordt Thanksgiving gevierd met een grote groep voormalig Friezen. Sandra verstaat er niks van, maar praat toch gezellig met iedereen en doet zonder moeite mee met een potje volleybal. Alberdien heeft een bakje jus voor bij de boerenkoolstamp mee, en waagt zich niet aan sportieve activiteiten. Verder zien we dat Nederlanders hun Cultuur lekker meenemen naar het buitenland, ook na dertig jaar in Texas worden gewoon alle campingstoeltjes in een kringetje in de woonkamer gezet, en heeft men bij de lokale Action houten letters gekocht om het woord ‘FAITH’ op een kastje te zetten – welk een sfeervolle decoratie!

Dat is toch gewoon een gezellig Hollands Thanksgivingsfeestje

Collega A spreekt Fries en niet de hele tijd door de uitzending heen (wij kijken voor het gemak alles met ondertiteling), waardoor het haar was opgevallen dat Olke en Alberdien Nederlands met elkaar spreken – mogelijk op verzoek van de redactie, zodat zij er gemakkelijker de wel en niet interessante fragmenten uit kunnen filteren? KUSGELUID is gelukkig niet aan taal gebonden! (nou ja, in de ondertiteling dan weer wel)

Volgende week

We zien Yvon een autodeur dichtgooien in een desolaat sneeuwlandschap, wat erop lijkt dat in elk geval Riks een keuze gaat maken. Susanne en David gaan picknicken en elkaar diep in de ogen kijken, en bij Marc wordt het ook spannend. Herman en Fleur gaan al op stedentrip, en Olke houdt een soort laatste-check-gesprek met Sandra en Alberdien tegelijk, waarbij het ongetwijfeld ontzettend ongemakkelijk zal woden. Spannend!

Over eerdere afleveringen Boer Zoekt Vrouw Internationaal 2016-2017

Logeerweek 4 – De strijd barst los
Logeerweek 3 – Keuzes

Logeerweek 2 – Niet te snel hechten

Logeerweek 1 – Koetjes en kalfjes
Dagdates

Speeddates
Brieven lezen: Een boot vol brieven
Voorstellen: Stuur een boer een brief

3 reacties

  1. Tom en Olga zegt:

    Zal Anne hier óóit weer overheen komen??? En het viel ons op dat Marc de godganse dag aan zijn hoofd/haar zit. What’s up with that??? Wederom weer genoten van je verslag, jammer dat er binnenkort een einde aan komt. Kusjes, T&O

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *