BzV: Stuur een boer een brief

Al maanden stond in mijn agenda op 28 augustus: BzV. In de digitale variant had ik er zelfs een hartjesogensmilie bijgezet. In deze eerste aflevering werden vijf boeren uit diverse buitenlanden geïntroduceerd. Ons boerzoektvrouw-kijkteam is ietwat gewijzigd in samenstelling. De buurvrouw is verhuisd en nu vriendin, vriend J. woont verder weg dan de boer uit Zambia, en de voormalige partners van eerder genoemde kijkvrienden zijn ook niet meer in beeld. De Australiër kwam niet terug voor deze happening (gelukkig wel voor het echte seizoen) en de nietmeerbuurvrouw moest een zusje in een crossauto aanmoedigen. Toen de baby in bed lag, kropen de man en ik daarom samen op de bank voor de voorstel-aflevering.

Vandaag wil ik niet de boeren zelf evalueren, maar het brievensysteem. We hadden zo’n mooi plan. De vriendin zou vrijgezel zijn en een brief sturen. Nu is er een nieuwe geliefde. Als hij niet mee zou komen kijken, mocht die brief alsnog, had ik bedongen. Nu was ze er zelf ook niet. Daarom vond ik dat ík dan wel een brief mocht sturen, uit haar naam, naar een boer naar keuze. Dat kan per post, zodat je er afzichtelijke knutselwerkjes en omkoop-lekkers bij kan stoppen (ik vermoed dat boer Marc in Zambia minimaal 23 pakken hagelslag ontvangt), maar ook digitaal. Als je je digitale brief wilt sturen kan dat per mail, of via een webformulier.

Dat webformulier, dat is dus heel interessant. Ik denk dat ik het ga gebruiken in onderwijs over het construeren van digitale vragenlijsten en de antwoordmogelijkheden die je je respondenten geeft. Om te beginnen moet je aanvinken voor welke boer je brief is. Het handige is: je kunt er meerdere aanvinken. Dan gaat je brief gewoon naar allemaal, en maak je dus veel meer kans – maar eigenlijk hoop ik toch dat de meeste briefschrijfsters wel een voorkeur hebben voor ófwel Olke, ófwel Herman. De overeenkomst is: heel veel koeien. Maar als je alleen maar een man met heel veel koeien wilt, moet je even bij jezelf te rade gaan of je dan wel helemaal goed wijs bent.

brief aan wie BzV

Daarna moet je (verplicht veld) een ‘leuke brief’ schrijven. Dat is gewoon een leeg tekstvak, dus daar kun je helemaal los gaan. Vervolgens hebben ze nog het een en ander van je nodig, maar ook daar zijn weer dubieuze keuzes gemaakt bij het bepalen van het type veld. Zo is er een verplicht vak ‘leeftijd’ dat niet verplicht met een cijfer moet worden ingevuld. Oké, als je liever eenendertig typt dan 31 dan is het fijn dat dit gefaciliteerd wordt. Het volgende kenmerk dat je moet invullen is je geboortedatum. Ik zou zeggen: doe dat als een datumveld, en het liefst met zo’n kalendertje dat je kunt aanklikken. En hee, dan kun je au-to-ma-tisch de leeftijd berekenen, dus is dat ook overbodig geworden. Maar nee, ook ‘geboortedatum’ is een vrij tekstveld. Vijfentwintig oktober negentienhonderdvierentachtig. Straat-huisnummer-postcode-woonplaats: in principe voldoet hier postcode + huisnummer, waardoor je wederom volledig geautomatiseerd de rest van de gegevens kunt genereren, maar dat is wel heel geavanceerd.

Dat e-mailadres een gewoon tekstvak is is prima, maar daarna komt het leukste! ‘Telefoonnummer mobiel’ is een verplicht vak met eveneens een vrij tekstveld (nulzeséénzeven..) maar ‘telefoonnummer thuis’ – wat bij waarschijnlijk 98% van de brievenschrijfsters onder de 50 hetzelfde is als mobiel – is een cijferveld. Niet zomaar een veld waar je een nummer moet intypen, maar een veld waarbij je met pijltjes verder en terug kunt tellen. Die functie is inderdaad ontzettend handig bij het opgeven van je telefoonnummer! Diezelfde verder-en-terugtel-pijltjes staan ook bij het een-na-laatste kenmerk: aantal kinderen. Ik vrees dat je alleen op heel nare wijze aan een negatief aantal kinderen kunt komen, maar het kan blijkbaar echt.

Schrijf een brief BzV

Tot slot je burgerlijke staat. Ook weer vrije tekst, hoewel ik juist daar zou kiezen voor het selecteren van één optie. Zodat je als iemand “getrouwd” aanvinkt automatisch kunt melden “als KRO-NCRV vinden we niet dat je dan op zoek zou moeten gaan naar een boer”.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen hun interesse via dit formulier kenbaar gaan maken, en ook hoe Yvon dit aan de boeren gaat geven. Print ze alles uit? Krijgt hij een iPad? Sturen ze hem een excelbestandje zodat hij zelf kan uitrekenen hoeveel kinderen zijn potentiële geliefdes gemiddeld hebben? Ik hoop met mijn ganse hart dat hier in de brieven-breng-aflevering aandacht aan wordt besteed.

9 reacties

  1. sam zegt:

    Ik zie voor me hoe jij achter je beeldscherm tot al deze grandioze ontdekkingen kwam en je zat te verkneukelen. En als ik dat dan zo voor me zie dan ben ik heel erg dol op je.

    Echter, een ieder die dit leest zal zich afvragen: heb je nou een brief geschreven namens de nietmeerbuurvrouw? En zo ja, aan wie? En heb je er een cadeau bij gedaan? En heb je de zin “eigenlijk heb ik net een nieuwe liefde met wie ik voornemens ben voor eeuwig te verkeren, maar mocht je er op basis van deze brief en de spontane foto van overtuigd zijn dat jij en ik zijn voorbestemd, dan sta ik open voor je overredingskracht en wil ik heel graag door naar de eerste ronde” daar ook in opgenomen? Of houd je de burgerlijke staat volledig in het midden?

    • Marieke zegt:

      Een zeer goed punt. Ik heb nog geen brief geschreven, namens de nietmeerbuurvrouw noch namens mijzelf – maar ik heb dan ook nog anderhalve week. Het wordt in dat geval wel een papieren, met als cadeau toch minstens een hagelslagpak waar ik dan jouw spontane foto op zou plakken, ongeacht de geadresseerde. Je burgerlijke staat wordt er zeker in meegenomen. ‘Verkerend maar te overreden in geval van vermeende voorbestemdheid’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *