Courgettebrood

Bij een van mijn favoriete bloggers, mme Zsazsa, las ik dit recept voor courgettebrood. Eigenlijk waren het twee recepten, maar ik houd niet van parmezaan en wel van geitenkaas, maar ook van tomaatjes. En ik had weer eens duizend courgette over. Dus ik maakte zo’n brood met tomaatjes en geitenkaas, en wat olijven die nog over waren. En speciaal voor jullie en mezelf heb ik netjes gewogen hoeveel gram alles uit de cups ongeveer was, want als ik met cups bak maak ik er altijd een troepzooitje van. Dat komt omdat die cups te groot zijn om mee in de bloem te scheppen, en te klein om netjes met een grote lepel te vullen. En omdat ik niet van een stuk courgette kan bedenken of het straks geraspt en wel meer of minder dan zo’n cup vol is, dus ik nu steeds een stukje raspte en in de cup propte en erachter kwam dat er nog wat meer bij paste en toen had ik te veel (maar dat heb ik toch maar gebruikt, want zo nauw neem ik het nooit met recepten) (laat Janny en Robèrt het maar niet horen!).

Wat heb je nodig?

  • 275 gram bloem
  • 200 gram courgette, geraspt (maar hee, je kan het dus ook eerst wegen en dan raspen!)
  • ongeveer 100 gram geitenkaas
  • 2 eieren
  • zakje bakpoeder
  • theelepeltje zout
  • flink wat tijm en rozemarijn (het liefst uit de tuin) (ik had er wel een stukje spinnenweb op, en dacht dat dat geen kwaad kon, maar toch de vraag: mensen met een kruidentuin, wassen jullie kruiden voor gebruik?)
  • lekkers voor erdoor, zoals zongedroogde tomaatjes, olijven, zonnebloempitten

courgettebrood 1

Wat moet je doen?

Alles goed mengen tot een plakkerige smurrie. Leg een beetje in de vorm van een brood op de bakplaat, en bak voor ongeveer 40 minuten op 180 graden. Ik heb geleerd dat een brood klaar is als je op de bodem klopt en het dan hol klinkt, en hoewel ik het nog altijd wat raar vind om aan een brood te luisteren geloof ik toch dat daar wel wat in zit. Maar dat was hier dus na 40 minuten, precies zoals in het originele recept.

courgettebrood 2

Het blijft lekker smeuïg en het gaat ook heel snel op, dus ik kan niet zeggen hoe lang het nog lekker blijft na de eerste vier uur na het bakken. Warm was het wel het allerlekkerst.

courgettebrood 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *