Ezelsbruggetjes

Je hoeft tegenwoordig niet meer op kantoor te zijn om fijn contact te hebben met je collega’s. Wij gebruiken Lync, wat eigenlijk inhoudt dat je de ganse dag met elkaar kunt msn’en. Inclusief smilies, waarbij onze favorieten zijn:

 • die die heel hard met zijn hoofd tegen de muur bonkt – als er weer eens iets gebeurt waar we niet blij van worden
 • die met een bivakmuts, die wegduikt – als we iets moeten doen maar dat niet willen
 • die met een aureooltje – als we iets misschien wel een beetje bewust toch nog niet hebben gedaan

Deze vrijdagmiddag hielpen collega’s A en E ons eerst met het aanpassen van een tekst, vervolgens vroeg E om een verklaring van een rare uitkomst, en toen kwam A met het verzoek:

nou, als je me kunt vertellen waarom sin(3/8pi) gelijk is aan cos(1/8pi) dan hoor ik dat heeuulll graag

Dat kon niemand. Ik kwam niet verder dan: “kijk in je BINAS!” En ook dat alleen omdat ik onlangs wat studenten heb begeleid die leraar natuurkunde willen worden, en die zeggen dat elk kwartier.

Ze had een uur later zelf de oplossing:

Nog even voor de liefhebber, zo op de vrijdagmiddag:
sin(3/8pi)
= sin(1/2pi – 1/8pi)
= (volgens optelformule) sin(1/2pi) * cos(1/8pi) – cos(1/2pi) * sin(1/8pi)
= 1*cos(1/8pi) – 0*sin(1/8pi)
= cos(1/8pi)

En toen vond ik het toch jammer dat ik niet eens een poging had gewaagd. Dus ik googlede maar weer eens hoe het ook alweer zit met sinus, cosinus en tangens. En toen ik daar iets zag over overstaande en aanliggende zijden wist ik weer: SOS CAS TOA!

Wie heeft bedacht dat dat een ezelsbruggetje is, is mij een raadsel. Het is immers niet echt een heel erg voor de hand liggende uitdrukking die je helpt met het onthouden van wat je met die dingen moet doen. Het is gewoon een serie letters. Maar toch, ik wist het, zo’n 16 jaar na de introductie, nog steeds. Alleen: het is niet meer. Dr. Aart legt het haarfijn uit: de ‘s’ stond voor ‘schuine zijde’ en dat is niet handig, want soms staat een driehoek niet netjes rechtop en dan is helemaal niet duidelijk welke schuine zijde je moet hebben. Daarom is het nu: SOL CAL TOA, waarbij de ‘L’ staat voor ‘langste zijde’.

Ene H.Hofstede was daar nog niet van op de hoogte, op zijn website (versie: 16 oktober) staat namelijk nog “Om dit allemaal wat makkelijker te onthouden is het ezelsbruggetje SOS – CAS – TOA misschien handig.
SOS van “Sinus-Overstaand-Schuin”, CAS van “Cosinus-Aanliggend-Schuin” en TOA van “Tangens-Overstaand-Aanliggend”.
Zeg nu eerst om te oefenen 20 keer hardop dit ezelsbruggetje“. Met daarbij een plaatje van drie ezels op een bruggetje, die ‘SOS’ ‘CAS’ ‘TOA’ zeggen. Ik heb het dus geüpdatetet naar de nieuwste inzichten van Dr. Aart:

solcaltoa

Of het zin heeft om dit even twintig keer hardop te zeggen weet ik niet.

Maar ik ging wel weer nadenken over andere ezelsbruggetjes, en vooral: over dat ze vaak gedateerd zijn maar dat je de nieuwste versie niet weet. Zo denk ik bij de Eurolanden nog altijd ‘DING FLOF BIPS‘. Maar in 2011 is dit, door toetreding van Slovenië, Malta, Slowakije, Estland en Cyprus al aangepast naar ‘sms ff bondige clips’. Voor het onthouden van de volgorde van de planeten, vanaf de zon, is er: Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nieuwe Pyjama. Maar nu is Pluto geen planeet meer en moet je dus meteen iets met een N maken van al die stof: een Nachtjapon?

Voor meer inspiratie ging ik naar ezelsbruggetje.nl waar elke malloot zijn eigen ezelsbruggetje mag posten. Ik vraag me af hoeveel artsen in zichzelf “Cor Lust Geen Spaghettig Bolognese” mompelen, om weer even te weten wat de lagen van de huid zijn. En neem bijvoorbeeld deze, in de categorie aardrijkskunde: “‘(De) Boeda pest [Boedapest] mij!’ Zo kun je de hoofdstad van Hongarije makkelijk onthouden!“. Dat is dus niet zo, want je moet dan ontouden dat die pestende Boeda – waar volgens mij nog wel ergens een h in moet – in Hongarije woont en niet in Roemenië. Hee! Dat is het! Omdat je denkt ‘oh ja, Boedha is met een h en daarom is het van Hongarije’. Toch wat van geleerd.

4 reacties

 1. Marit zegt:

  Haha ik mompel wel eens ‘Some lovers try positions that they can’t handle’.. geeft vragende blikken van patiënten :P (volgorde handwortelbeentjes)

 2. Jaap zegt:

  Ow nee, ons wiskunde boek had een plaatje van een zinkend schip genaamd “CASTOA” dat “SOS” seinde
  Hoe moeten ze dat nu aanpassen aan SOL CAL TOA…..?

  • Nikki zegt:

   Ja! Ik zie die tekening nog zo voor me.
   Mijn leraar Duits had overigens ooit een liedje gemaakt over de voorzetsels (?) in de derde naamval (??), dus af en toe rap ik zachtjes ‘mit nach bei seit von zu aus’. Ik weet alleen niet meer waar het voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *