Fonetisch

Hoewel ik er alle begrip voor heb dat sommige mensen ‘cadeau’ als ‘kado’ schrijven, zijn er wat mij betreft toch echt ook wel grenzen aan fonetiseren. Vooral met namen heb ik daar last van. Zo schrok ik me onlangs de pleuris toen ik bij Studio Sport zag dat de broer van Luciano bij Cambuur speelt en Furdjel heet. Furdjel. Ik zie zo’n vader bij de gemeente staan en zeggen ‘Virgil’. Daar waren er in 1988 toch al zo’n 250 van aangegeven, dus de kans dat die ambtenaar dacht ‘je zal het wel als Furdjel‘ schrijven’ lijkt me nihil. Het zal een bewuste keuze zijn geweest. Maar wat, beste mensen, wát is daar de reden voor? Juist Furdjel zal massaal verkeerd geschreven worden – geen weldenkend mens komt toch op dat idee?

Bij het kiezen van een naam voor onze aanstaande baby was het vrij duidelijk dat we een naam wilden die je niet snel verkeerd uitspreekt of opschrijft, en waar bij voorkeur ook niet altijd gevraagd moet worden “met een a of met een e?” of “met of zonder h erachter?”. Verder mocht het ook niet met een F beginnen, want in combinatie met de achternaam van de man (die ons kind krijgt) staat er dan FRietman op alle post, en tenzij ze een carrière als snackbarhouder ambieert leek dat ons niet een al te goed plan. Furdjel viel dus helaas af. Wat het wel is horen jullie binnenkort!

5 reacties

 1. Goed dat jullie nadenken over hoe de naam bij de familienaam past. Persoonlijk zou ik ook nooit een unisexnaam kiezen (krijg ik nu een mail van een man of een vrouw?) en hou ik ook niet van namen die in een liedje voorkomen. Een vriendin van mij heeft daar lang last van gehad. Ik ben wel benieuwd wat het bij jullie zal worden!

 2. Nikki zegt:

  Foneties is zo jaren zeventig! Frietman lijkt me inderdaad geen heel puike naam. Mijn moeder draagt de prachtige initialen AAP. Vraag me ook af of mijn opa en oma daar toentertijd over nagedacht hebben :’) Wanneer ben je uitgerekend?

 3. Dina zegt:

  Hhahaha :’) Ik vraag me soms ook wel eens af hoe mensen bij spelling van een woord of naam komen, maar vind het eigenlijk ook wel weer leuk als de spelling van een naam afwijkt van wat je zou verwachten.

 4. olga zegt:

  O wauw, wauw, wauw. Hoe komen ze erop? Ik vind FRietman wel fantastisch eigenlijk. Dat onthouden mensen wel en gepest zul je er ook niet mee worden, want friet is het beste voedsel op aarde. <3

 5. Daenelia zegt:

  Namen, je kunt ook niet zonder, maar wij hadden al wéken nodig om de namen van de huisdieren te verzinnen, en die hoeven alleen maar naar die naam te luisteren. Geen zorgen over pesten en of iemand het wel kan spellen … En we hadden nog het aanvullende criterium dat de naam zowel op z’n NLs als op z’n Engels hetzelfde klonk. Nou.
  Uiteindelijk moet je maar zo denken: een kind kan later altijd zijn of haar naam nog wjzigen in … ehm … Playstation Unicorn FwapFwap. Als ze écht ongelukkig zijn met de normale naam die je gekozen hebt :)
  … Eigenlijk vind ik Unicorn FwapFawp best leuk. Ik kan daar best een D&D personage van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *