Gemberkoekjes

Om het BzV-gat te vullen, was zondagavond nu spelletjesavond. Heel even overwogen we het BoerZoektVrouw-spel te spelen, maar van de potentiële uitlener begrepen we dat dat echt een heel stom spel is. Een volgend plan was om een eigen BzV-spel te maken, waar je er op cluedo-achtige wijze achter zou moeten komen welke boer voor welke vrouw ging. Dat vergt iets meer voorbereiding dan een kwartier, dus: wellicht later, niet nu. We kozen voor ‘The Resistance’ – ook daarbij kostte het doornemen van de handleiding bijna een half uur. Gelukkig waren er gemberkoekjes. Een spelletjesreview volgt later, maar hier is alvast het recept.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 100 gram stemgember (van die bolletjes uit een pot met siroop)

Wat moet je doen?

Snijd de gember in kleine stukjes.

2015-03-29 17.26.58

Mix de boter tot ‘ie een beetje luchtig is, en voeg dan de suiker toe. Mix langer dan je denkt dat nodig is, tot het een zachte crème is. Voeg dan de bloem en gember toe, en kneed alles door elkaar.

2015-03-29 17.30.59
Ik deed dus eerst de bloem en daarna de gember, maar het kan denk ik net zo goed tegelijk.

Maak een of twee rolletjes van het deeg, en wikkel die in vershoudfolie. Leg de deegrolletjes voor ongeveer een half uur in de koelkast (langer kan ook).

2015-03-29 17.34.44

Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de deegrollen uit de koelkast en snijd ze in plakjes (ik gok gemiddeld 7 mm, met een standaardafwijking van 2 mm).

gemberkoekjes-2

Leg op de bakplaat – er hoeft niet heel veel ruimte tussen, want ze blijven behoorlijk in vorm. Bak voor ongeveer 20 minuten. Je kan ze helemaal laten afkoelen, maar nog warm zijn ze ook heel lekker.

gemberkoekjes-1

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *