In de prijzen

Winnen is altijd leuk. Ik denk vaak dat ik niet zo heel competetief ben ingesteld, maar eigenlijk is dat lariekoek. Maar ik denk toch ook dat ik minder graag wil winnen dan sommige mensen. Topsporters bijvoorbeeld. Ik heb geen topsportmentaliteit. Topsporters willen écht winnen. Omdat het gaaf is om de állerbeste te zijn, denk ik. Want voor de prijzen hoef je het vaak niet te doen. Gisteren keek ik, samen met de buurvrouw, naar de Giro op Studio Sport. Eigenlijk keken we voetbal op Fox, maar iemand was met haar billen op de afstandsbediening gaan zitten, en als je je tv per ongeluk uit hebt gezet moet je opnieuw een dagpas kopen en dat vonden we onzin.

De Giro, dus. Ik kijk heel graag sport, maar wielrennen is een uitzondering. Daar vind ik weinig aan. Binnenkort krijgt de buurvrouw wielrenkijkles van haar nieuwe lover, die wél voor alle etappes aan de buis gekluisterd zit (behalve deze, want Go Ahead ging voor). Nu keken we dus beiden zonder dat we het heel interessant vonden. Maar toen kwam de prijsuitreiking. Je denkt: die jongens hebben een pokke-eind gefietst, keihard, het zijn volwassen mannen. Als je wint, verdien je iets gaafs. Niet bij de Giro. Daar krijg je, naast een lippenstift-kus en een fles champagne: een afzichtelijk knuffelbeest. Welk model, dat is afhankelijk van je status. Ik heb het speciaal even teruggezocht op uitzendinggemist, het beeld is een beetje pixelig, maar je kunt het heus nog wel goed zien.

Deze jongen won geloof ik de tijdrit, en kreeg een groen snotje met pootjes:

Wielrenwinnaar

En deze een roze trui (dat heeft iets met een klassering te maken) en een soort wasbeer die ook een roze trui draagt:

Wielrenwinnaar-2

Dit moest tot op de bodem worden uitgezocht. Ik googlede “waarom winnen wielrenners knuffelbeesten”. De eerste hits waren totaal niet gerelateerd aan mijn werkelijke vraag, maar toen scrollde ik door tot ik kwam bij een link naar het Fok-forum. Ik dacht dat daar wel een gelijkgestemde zou zijn, die dit al had uitgezocht. Maar nee, mijn nieuwe vriend Remzz plaatste alleen op zes mei al de opmerking “Al die achterlijke knuffelbeesten”. Ik ben het met je eens, Remzz, maar mijn vraag is nog altijd: waarom??

Ik gaf niet op, en vervolgde de zoektocht in het Engels. “Giro plushie prize” leidde me naar een artikel op NYvelocity, waar ze een top-10 van rare ‘Podium plushies’, zoals die dingen heten, hebben gemaakt. Het waarom werd me ook daar niet duidelijk, maar ik had wel een nieuwe zoekterm gescoord. Helaas kwam ik niet veel verder dan dat die wasbeer een wolf is, die dit jaar de mascotte van de Giro is (en dat Franse boeren daar op tegen waren). “Giro 2016 snotje knuffel” leidde al helemaal tot niets. Kortom: ik weet het nog steeds niet. Als de buurvrouw-man het weet, mag hij met haar trouwen.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *