Inmaken

Wat ik elk jaar fout doe: inschatten hoe groot plantjes worden. Keer op keer zaai ik tomaten te dicht bij elkaar, denk ik dat het wel mee zal vallen, en weiger ze vervolgens uit te dunnen. Elke keer weer staat er meer dan één courgetteplant op een vierkante meter, het rijtje prei ziet er nog altijd treurig uit (vast omdat ze half onder de rabarber staan) en ook dit jaar wordt het niks met de meiraapjes omdat die arme knolletjes geen zonnestraaltje kunnen opvangen – de pompoenbladeren zijn er heftig overheen gewoekerd.

Desondanks levert het toch wel aardig wat op, zoals een monstercourgette. En duizend tomaatjes die nu nog allemaal groen zijn maar hopelijk snel rijpen. Met nog een restje komkommer en een halve wortel leek het me een goed moment om eens wat groente in te maken. Onderstaand recept was genoeg voor vier potjes van ongeveer 250 ml per stuk. Tip: beter meerdere kleine potjes dan één grote. Ten eerste kun je dan variëren met wat je in de verschillende potjes stopt. Ten tweede kun je dan potjes weggeven want zelf-ingemaakte groente is een topcadeautje (ok vast niet voor iedereen). Ten derde weet ik (nog) niet hoe lang een potje eenmaal geopend nog houdbaar is, en kleine zijn sneller leeg = kleiner bederfrisico. Ten vierde heb je dan als je een slechte combinatie hebt gemaakt niet alles verpest en is de rest hopelijk wel lekker.

Lijkt me overtuigend genoeg.

courgette inmaken 1
Let dus niet op die malle jungle op de achtergrond, en vooral niet op dat nu-al-verpieterde pompoentje dat ik direct na het maken van deze foto naar de composthoop heb verplaatst

Wat heb je nodig?

  • Groente – wat je maar over hebt en lekker vindt (of het ingemaakt ook lekker is ontdek je pas later)
  • 250 ml azijn
  • 250 ml water
  • 150 gr suiker
  • kruiden die je er lekker bij denkt te vinden; mosterdzaad, peperkorrels, rode peper…

En natuurlijk potjes met een metalen schroefdeksel.

Wat moet je doen?

Doe de azijn, water en suiker in een pan en breng aan de kook. Goed roeren tot alle suiker is opgelost. Vuur uit, kruiden erbij en even laten staan.

Snij de groente zoals je het leuk vindt. Ik heb zo’n julienneraspje dus maakte mooie sliertjes van de courgette en wortel, en sneed de komkommer (zonder zaadlijsten) met de kaasschaaf in plakjes.

Kook nog een pan water (of gebruik de waterkoker) en doe de potjes daarin (niet in de waterkoker, maar in het kokende water) zodat ze suuuuperschoon zijn. En bloedheet, dus het is handig als je ook een (schone!) barbecuetang hebt ofzo, zodat je ze uit het water kunt halen. Zet ze op een schone theedoek en vul de potjes met de groente tot net onder de rand. Ik had de rode peper niet in het suiker-water-azijn-mengsel gedaan, zodat ik sommige potjes extra pittig kon maken. Giet het zoetzuur erbij tot het bijna overstroomt. Draai de deksels op de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Het schijnt dat je ze het best kunt bewaren in de koelkast, zowel dicht als geopend.

5 reacties

  1. Pingback: Courgettebrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *