Kerstrecept: pompoen-biet-tartelettes

Dat ik dol ben op wintergroente moge inmiddels duidelijk wezen. Toen ik werd uitgenodigd voor de Christmas Food Battle en hiervoor een kerstrecept mocht aanleveren, was de keuze dan ook snel gemaakt. Dit mooie, lekkere, winterse voorgerecht is makkelijker dan het eruit ziet, en je scoort er dikke punten mee. Ook tijdens niet-kerst een aanrader trouwens.

pompoenbiettartelettes - 3

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 8 stuks)

Voor het deeg

  • 120 gram bloem
  • 60 gram boter
  • een eetlepel water
  • flinke snuf zout
  • 1 losgeklopt ei

Voor de vulling

  • een kleine pompoen
  • drie of vier bietjes
  • een paar takjes rozemarijn
  • ongeveer 100 gram zachte geitenkaas
  • een flinke hand walnoten
  • een paar eetlepels honing

Wat moet je doen?

Maak eerst het deeg: Doe de bloem met een flinke snuf zout, een lepel water en de boter in een kom. Kneed tot het een korrelig deeg is, en voeg dan het ei toe. Kneed het dan nog even door, maar niet te lang. Als het een samenhangend, enigszins plakkerig geheel is, is het prima. Maak een bal van het deeg en wikkel deze in folie. Laat ongeveer een half uur rusten in de koelkast.

pompoenbiettartelettes - collage

Intussen kun je de groenten voorbereiden. Schil de bietjes, en haal de pitten en draden uit de pompoen. Snijd de bietjes en pompoen in mooie dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

Vet ook vast de tartelettevormpjes in, en bestuif ze goed met bloem (je kan natuurlijk ook gewoon één grote taartvorm gebruiken).
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dunne plak. Bekleed de vormpjes en bak ze blind in ongeveer een kwartiertje. Tip! Frommel een stukje bakpapier op en gebruik het dan om de vormpjes af te dekken en te vullen met bijvoorbeeld bakbonen of (zoals ik altijd doe) gedroogde kikkererwten.

pompoenbiettartelettes - gevuld

Als de vormpjes zijn voorgebakken, vul ze dan netjes met de groente. Om en om een ‘randje’ pompoen en een bietje. Verkruimel er dan de kaas overheen, en stop er wat stukjes walnoot tussen. Tot slot een beetje rozemarijn, wat verse peper en een beetje honing.

Bak de tartelettes in ongeveer twintig minuten. Laat ze even afkoelen voor je ze voorzichtig uit de vormpjes haalt. Garneer met een takje rozemarijn, en serveer er bijvoorbeeld een paar struikjes veldsla bij.

PS: Hoera! Ik heb de Christmas Food Battle gewonnen :)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *