Klussen, voor & na: de gang

Elke keer als Olga een klus-update op teamconfetti.nl plaatst, denk ik “ooooh ja, dat was ik ook van plan!”.
En vervolgens komt het er steeds niet van. Tot vandaag!

Hoewel men altijd zegt ‘een eigen huis is nooit af’, zijn sommige delen van ons huis wel een stuk meer af dan andere. De gang beneden bijvoorbeeld, is al zo goed als klaar. Okee, de deuren moeten allemaal nog worden geschuurd, gegrond en afgelakt, maar verder ziet het er wel ongeveer uit zoals we voor ogen hadden. Kiek moar.

Voor

gang2 gang

Op de grond lag een grindvloer, de trap was voorzien van schmutzige grijze vloerbedekking. De ruimte onder de trap was afgetimmerd met lelijk laminaat-achtig spul, net als de meterkast. Op de deur zat een plaat multiplex gespijkerd, en de eerste deur naar de woonkamer was ontdaan van de klink – aan de woonkamer-kant was er over de dichte deur heen behangen. De kozijnen, trapleuning en betonlambrizering waren gezellig vies-geel, net als de platen waarmee de panelen van de deuren naar de woonkamer en wc waren afgedekt.

Tijdens

2014-09-01 21.47.56 2014-09-02 11.48.51 P1040142

2014-10-07 12.41.22 2014-11-04 21.57.05 P1040290

Wij zagen het meest op tegen het verwijderen van de vloerbedekking op de trap. Wat een meevaller dus, dat die lijm al zo oud en vergaan was dat de trap al op de eerste avond vloerbedekking-vrij was. De dag erop staken de hulptroepen de lijmresten eraf, en was de trap al klaar om te schuren (dat deden we overigens pas toen we al verhuisd waren, maar toch).

De vloer op de grond was iets … weerbarstiger. De grindlaag bleek op plavuizen te zijn gestort, en het kostte me twee dagen met de kango om die hele dikke laag eruit te bikken. Heel even overwogen we nog te proberen alleen de grindlaag eruit te drillen en de plavuizen te houden, maar dat bleek onbegonnen werk. En daarbij waren de tegels die we écht wilden al besteld, en nog minstend honderd keer mooier.

Achter de laminaatplaatjes ontdekten we prachtige oude kraaldelen onder de trap, van de meterkast lieten we alleen het frame staan. De deur naar de woonkamer haalden we eruit, en metselden we dicht – een superleuk klusje! De radiator hebben we weggehaald en niet meer teruggeplaatst, we gaan toch niet stoken in de gang. Al het behang is van alle muren gehaald, ze zijn opnieuw gestuukt en de muren zijn bijna-wit geverfd. Het plafond was nog in goede staat, dus na een paar kleine reparaties kon ook dat gewit worden.

Toen de tegels werden gelegd waren de betonlambrizering en kozijnen nog altijd geel, en de voordeur ongeverfd.

Na

DSC00010 DSC00011

De tegels werden gelegd in het weekend voor we eind oktober verhuisden, de rest is allemaal de afgelopen maanden aangepakt. De trap verfden we lichtgrijs, de leuning, spijlen en kraaldelen wit – dat is ook het plan voor alle kozijnen en deuren, maar die moeten voor een groot deel nog. De voordeur is al wel voorzien van een lik verf, extra mooi nu we de oude panelen tevoorschijn hebben gehaald! De betonlambrizering is lichtblauw geschilderd, zowel beneden als langs de trap. De gang en trap zijn een stuk lichter geworden, en voelen veel ruimer dan eerst.

En misschien wel het allerfijnst: Ockels heeft een kattenluik, dus de kattenbak kan straks ook weer de deur uit.

12 reacties

  1. Galina zegt:

    Wauw! Ziet er prachtig uit. Mijn vriend en ik hebben een opknaphuis gehad en ik weet dus hoeveel bloed, zweet en tranen er in zo een verbouwing gaan zitten, maar als ik dit zie krijg ik weer spontaan zin om te klussen. Petje af! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *