Klussen, voor & na: de badkamer

badkamer voor na

Vorige week liet ik zien hoe we de gang hebben getransformeerd, deze week: de badkamer.

Voor

badkamer badkamer2

In de tekst op funda stond dat de badkamer “een dubbele wastafel” had. Meestal is dat dan één of ander fancy designmeubel, met twee wasbakken naast elkaar, of één grote met twee kraantjes bijvoorbeeld. Het nut van een dubbele wastafel is me overigens nog altijd niet helemaal duidelijk, wij hebben er bijvoorbeeld geen problemen mee in dezelfde wasbak onze tandpasta uit te spugen. En aangezien de man hier altijd heel wat later zijn bed uit komt dan ik, en zijn baard maar eens in de zoveel tijd bijwerkt, is het hier nooit file voor de wasbak. Wellicht is dat anders als we zes kinderen zouden hebben, maar in dat geval kunnen we beter verhuizen want dan zouden ze in drie stapelbedden op één klein kamertje moeten slapen.
Maar die “dubbele wastafel” hier was dus: twee wastafels, één op stahoogte en één op rolstoelhoogte. De vrouw van meneer T. zat namelijk in een rolstoel (vandaar ook dat we een krachtstroomgroep hebben voor de voormalige traplift). Naast die twee wastafels was ook het toilet voorzien van rolstoelgerelateerde beugels, en was de douche een douchekop aan de muur, met een stoeltje aan de muur eronder. De douche werd afgescheiden van de rest door een gezellig gordijntje aan een buis die met een touwtje aan het plafond hing. Om de badkamer goed toegankelijk te maken, was er een brede schuifdeur van de slaapkamer naar de badkamer gemaakt.

doorgang slaapkamer-badkamer

Op basis van een pdf-bestand dat destijds gratis was in te zien leerden we het volgende: “Zit een tegel los,dan verandert het getik van de schroevendraaier in een soort “toing-k” (beter is het geluid niet te omschrijven, helaas)” (ik ben echt dól op zulke teksten). Zo’n soort geluidje hoorden we. Het was wel duidelijk: de hele badkamer moest gestript.

Tijdens

De hele bende strippen dus.De wastafels van de muren, wc eruit, de schuifdeur-post slopen (toen heb ik héél hard met een moker op mijn vinger geslagen, waardoor ik eerst moest huilen en mijn nagel daarna nog tot kerst blauw was). Met de tegels kwamen ook de gipsplaten mee, dus de muren werden gestript tot op het frame. Alleen de vloer lieten we zitten: die was een prima basis, en de tegels zaten goed vast.

P1040049 2014-09-12 18.29.49

Eerst kwam Herman de Loodgieter alle leidingen verleggen, en zorgde Menno de Elektricien dat de elektra op de juiste plek kwam. Daarna vulden we de muur-frames weer helemaal met isolatiemateriaal en schroefden we er overal badkamer-fermacel tegenaan. Herman zette het bad op z’n plaats, zodat we de muurtjes voor de douche konden gaan bouwen. Ook het bad werd mooi ingebouwd met van die gezellige cellenbetonblokken. Ineens begon het eruit te zien als een badkamer.

 P1040174

Voor de douche-drain moest wel een gat in de vloer worden gehakt, en ook de tegeltjes in de ‘douche-zone’ moesten worden verwijderd om een mooi aflopend vloertje naar die drain te kunnen leggen. Intussen had Herman de spoelbak geïnstalleerd, en kon Jasper de Superklusser het frame eromheen bouwen. We smeerden zelf wat stucwerk op de muren die betegeld moesten worden, Stukadoor Bas deed de stukken die netjes moesten, en Andres de Tegelzetter kwam de muren, muurtjes en vloer tegelen.

P1040098 P1040207

 P1040220 P1040270
Voegen deden we zelf weer, en toen kon ook de rest van de badkamer worden afgemaakt: douche, kraan, wc, radiator, wastafel, kastje. Kitter Willem smeerde alle randjes netjes dicht. Na de verhuizing hebben we de kozijnen eindelijk geverfd, en de lelijke witte plastic luxaflex vervangen door zwarte houten.

Na

DSC00014 DSC00015

DSC00016DSC00017

DSC00018 DSC00019

En zo is het nu. De douche is hartstikke ruim, en heeft zo’n handig muurtje (waar de wc-riolering doorheen loopt) waar alle shampoo en aanverwante artikelen op staan. Het bad is lekker groot, en het hoekje tussen bad en wastafel is perfect voor de wasmand. En de vloer is fantastisch. Wel moeten we nog een lamp, maar ach – kale peertjes geven ook licht.

8 reacties

  1. Olga zegt:

    Moooooi! Leuk dat jullie ook zoveel zelf hebben gedaan. Wij stonden erbij en keken ernaar… Fijn ook zo’n knus hoekje voor het bad. Maar het maakt YouTube filmpjes kijken vanuit bad wel een beetje lastig (is voor mij een GROOT criterium, haha).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *