Mijn baby is een ‘hij’

Als er een baby in je buik zit, praat je daar dus wel eens over. Met andere mensen. En die denken dan soms dat ze, omdat ze het geslacht van dat kind niet weten, heel correct ‘het’ of ‘hij of zij’ moeten zeggen. Dat vind ik echt superonzin. Een baby is een ‘hij’, dat weet toch iedereen? Net zoals alle katten, honden, wat zeg ik, alle dieren een hij zijn. Ja, ook als ze biologisch gezien van het vrouwelijk geslacht zijn.

bron
bron

Ik ging bijvoorbeeld vorige week een plaatje zoeken van slakkeneieren (want die zaten in mijn tuin – dat wil zeggen, er zat een klontje in mijn tuin en ik dacht dat het slakkeneieren waren en ik wilde dat even checken) (ja, het waren inderdaad slakkeneitjes dus ik heb ze in de compostbak gegooid want daar wil ik wel slakken en in mijn tuin niet) (ze hebben al mijn boerenkool al opgegeten). En ik vind dus dat je best van deze foto kunt zeggen “zie die slak! Hij is een ei aan het leggen!”. Hoewel een slak misschien niet het allerbeste voorbeeld is, want die zijn tweeslachtig, en technisch gezien is dit dus zowel een hij als een zij, en is het dus ook biologisch-correct als je zegt dat ‘hij’ een ei legt. Er zijn trouwens nog veel meer lollige weetjes over slakken, maar aangezien dat volledig buiten de scope van dit verhaal valt, ga ik nu even niet in op het feit dat ze ‘buikpotigen’ zijn (wat ik echt een superschattig woord vind) en dat er van alles over te vertellen is, want daarvoor kijk je zelf maar op Wikipedia, of iets dat ik eerder over ze schreef, maar toch wil ik elke tuinierder wel nog graag even wijzen op de slakkenborstel (ook al zo’n leuk woord).

Goed. Terug naar de baby. Dus als ik zeg dat hij met zijn benen lag te spartelen, of op een ader van mij lag te bouncen tijdens de tweede echo, of dat we zijn hartje hebben gehoord, dan kan het nog steeds best een meisjesbaby zijn. Tot het tegendeel bewezen is. Dat weten wij over een week of vier. De vraag is, gaan we dat dan ook delen? Daar ben ik nog niet over uit. Maar de kans is dus zo’n 50% dat hij voor eeuwig een hij blijft – groot genoeg om dat voorlopig ook nog even te zeggen.

 

(en ook: ik zal binnenkort weer eens ergens anders over schrijven, want er is meer in het leven dan een baby – zoals slakken, maar daar ging dit dus eigenlijk ook al over)

8 reacties

 1. Irene zegt:

  Ik ben tegen. Mijn hond is een zij en ik vind het stom als mensen die dat (kunnen) weten ‘hij’ zeggen. In het geval van de slak zou ik het liefst hypercorrect ‘hijzij legt eieren’ zeggen, maar vooruit da’s dan misschien wel overdreven

 2. Margot zegt:

  Dat heb ik ook altijd! Is ook veel makkelijker toch, gewoon één woord voor alles? En oké, ik zie meestal ook gewoon niet zo goed het verschil tussen mannetjes- en vrouwtjesdieren (en baby’s).

  • Marieke zegt:

   Ik heb begrepen dat dat ook de reden is dat veel mensen hun meisjesbaby aankleden als een zuurstok danwel paasei: om die verwarring te voorkomen. Het is in het geval van een dochter te hopen dat ik straks nog steeds liever heb dat mensen willekeurig ‘hij’ zeggen, dan dat ik de noodzaak voel haar een roze strik op de kop te zetten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *