Muisjes

Omdat we om half negen in Maastricht moesten zijn, sliepen we in een hotel. Bij het ontbijt konden we kiezen uit duizend broodbeleg: pure hagelslag, melk hagelslag, pure vlokken, melk vlokken, vruchtenhagel, aardbeienjam, abrikozenjam, bosvruchtenjam, honing, pindakaas, chocoladepasta, hazelnootpasta, en dan ook nog heel wat soorten kaas en vleeswaren. Maar: geen muisjes. Want die eten de mensen alleen op kraamvisite. Toen vroegen wij ons af: is dat nou een nadeel voor De Ruijter, of juist niet?

beschuit met roze muisjes

Geheel op basis van gemakzuchtigheid bedachten we dat de verhouding ‘één pak muisjes op één rol beschuit’ het handigst zou rekenen. Maar hoeveel rollen beschuit (à 13 stuks) gaan er doorheen, bij de geboorte van een baby? We schatten zo’n twee tot drie per week, en er zou wel een week of zes kraamvisite langskomen. Dus dat was 12 rollen beschuit en 12 pakken muisjes. Als we dan uitgaan van ‘het standaardgezin’ met twee kinderen, zou iederere volwasssene in zijn leven dus 12 pakken muisjes moeten aanschaffen (en de andere ouder de andere 12). We dachten dat we in ons leven wel minder dan twaalf pakken vruchtenhagel zouden verorberen, en dus was onze conclusie: de beschuit-met-muisjes-traditie is voordelig voor De Ruijter, want de mensen kopen er nu meer dan wanneer ze het als gewoon broodbeleg zouden zien.

Toen zei de mevrouw aan het tafeltje naast ons “ik wil me er niet mee bemoeien” en deed dat daardoor dus toch. Die twaalf, dat was echt vér onderschat. Want je eet als kersverse ouder ook ladingen beschuit met muisjes, en er komen altijd heel veel mensen, en toen bedacht collega T. dat mensen ook nog trakteren op werk of school en dat je dan nog meer nodig hebt. Maar goed, we zouden geen wetenschappers zijn als we niet daarna ook nog even op zoek gingen naar Bewijs. Gelukkig staat het internet vol met informatie waar niemand op zit te wachten. Zo wijdt Patrick Mackaaij een website aan ‘leuke en handige dingen voor thuis’ en doet hij de briljante bewering: Het aantal beschuitjes is natuurlijk recht evenredig met het aantal mensen dat getrakteerd moet worden op beschuit met muisjes. Daar is niks op aan te merken. En dat hij een ingrediëntenlijstje geeft is alleen maar sympathiek: Voor beschuit met muisjes heb je dus drie ingrediënten nodig: beschuit, muisjes en boter. Of margarine he, Patrick!! Maar met onze 1-op-1 schatting zaten we er fiks naast: Het blijkt dat je aan één pakje muisjes nét te kort komt om twee rollen beschuit op te maken. Met één pak muisjes kun je dus ongeveer 25  beschuit met muisjes maken. Dit wordt overigens ongeveer bevestigd door andere bronnen (1, 2, 3) – dat je niet denkt dat ik volledig blind vaar op de heer Mackaaij. Ook weet ik nu dat het tijd kost om beschuiten te smeren: Als je samen met iemand smeert kun je binnen een half uur makkelijk vier rollen beschuit met muisjes prepareren. Je hebt dan dus zo’n 52 beschuit met muisjes. (…) Reken dus op twee beschuitjes per minuut. Dat is dus twee beschuitjes per minuut per twee personen, wat zou betekenen dat één iemand slechts één beschuit per minuut smeert. Ik denk wel dat dat efficiënter kan, maar goed. Ik ben geen ervaringsdeskundige en Patrick wel want hij heeft kinderen die Tim Mackaaij en Iris Mackaaij heten.

Hoeveel je er nodig hebt is nog altijd onduidelijk – dat hangt namelijk nogal af van hoeveel mensen je van een beschuit wilt voorzien. In elk geval heb ik nu ook een pak muisjes als regulier broodbeleg, want dat is hartstikke lekker. De Ruijter zal blij met mij zijn.

7 reacties

  • Marieke zegt:

   Goed punt! Volgens mij gingen ze er bij de ‘ongeveer 2 rollen beschuit op een pak muisjes’-verhouding van uit dat je een met boter besmeerde beschuit in een bak muisjes duwt. Maar aangezien ik beschuiten het liefst bedelf onder de muisjes, kan het best dat ik eerder bij de 1-op-1-variant uit kom. Wellicht komt hier in maart volgend jaar een update over ;)

 1. Dina zegt:

  Geweldig dit! :’) Echt ontzettend toevallig, maar ik zat er laatst dus ook over na te denken dat er maar weinig mensen zijn die gewoon muisjes kopen als er niet pas een baby is geboren.

 2. Irene zegt:

  Volgens mij zijn er geen muisjes van een Eigen Merk. Dat zegt misschien ook wel iets over het economisch voor- of nadeel van het vrijwel uitsluitend kraam-gebruik. Tenzij er een eeuwenlang patent op rust natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *