Over damesvoetbal

Hoewel ik mezelf niet als een ‘sportief type’ beschouw, voldoe ik denk ik wel aan de eisen. Ik loop hard, ga zo nu en dan naar de sportschool, in de zomer zwem ik graag en het hele jaar door ga ik twee tot drie keer in de week buitenspelen op het voetbalveld. Naast mijn reguliere wedstrijdverslagen, schreef ik voor het blad van onze club een stuk over damesvoetbal, en dan vooral over het verschil tussen dames en heren op het veld.

damesvoetbal

Damesvoetbal, wat is daar anders dan bij heren?

Hoewel damesvoetbal steeds ‘normaler’ wordt, krijg je als vrouw toch wel stomme vragen als je vertelt dat je op voetbal zit:

Spelen jullie ook op een héél veld?”
Ja, wat dacht je anders? En ons team bestaat inderdaad ook uit elf speelsters.

“Weten jullie dan wel wat buitenspel is?”
In principe wel, en onze buitenspelval werkt vaak uitstekend. Natuurlijk zijn er dames die niet wisten dat je bij een ingooi nooit buitenspel kunt staan, maar aan het vlaggedrag van sommige heren langs de lijn is dat daar ook nog niet overal doorgedrongen.

“Duurt een wedstrijd bij dames ook 2×45 minuten?”
Eh, waarom niet? Ja dus.

En ga zo maar door…

In de basis is damesvoetbal niet anders dan het spel dat door heren of junioren wordt gespeeld. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn wel verschillen. Ik heb de trainers van Dames1 en Dames2 naar hun ervaringen met damesvoetbal gevraagd, en dit aangevuld met wat eigen observaties.

Fysiek

In fysiek opzicht zijn dames nu eenmaal gemiddeld genomen wat kleiner en minder explosief dan heren, maar het grootste verschil zit hem er op dit moment misschien nog wel in dat de dames die nu voetballen vaak pas op latere leeftijd zijn begonnen. De meisjes en meiden die we nu op de velden zien, zijn al jong begonnen met het ontwikkelen van balgevoel en techniek. Veel dames zijn pas gaan voetballen toen ze (bijna) volwassen waren, dat maakt nogal een verschil. Daar staat volgens Gerrit tegenover dat dames erg leergierig zijn, maar dat het als trainer soms wel lastig is om daar goed mee om te gaan: je wilt snel te ingewikkelde oefeningen doen, waardoor het uiteindelijke doel niet wordt bereikt.

Als dames-trainer moet je dus supergoed kunnen inschatten welke oefening wel en niet geschikt is, maar als je het goed aanpakt zie je de dames met sprongen vooruit gaan. Kopballen en slidings zie je echter een stuk minder dan bij mannen.

Zwanger

Een ander fysiek aspect dat bij dames een rol speelt, is dat ze zwanger kunnen worden – en dat nog doen ook. Bij Dames2 heeft Bart een quotum van drie zwangeren per seizoen ingesteld, je bent zo’n speelster immers al snel een heel seizoen kwijt. Daar heb je bij mannen geen last van! Oh ja, heel wat dames worden zwanger van hun eigen man – niet elke vrouwelijke voetballer is namelijk lesbisch (een aanzienlijk deel overigens wel, raar dat de KNVB dus altijd doet alsof er geen homoseksualiteit wordt getolereerd op het voetbalveld. Dat geldt denk ik alleen voor mannen.)

Emoties

Ja hoor, daar zijn ze: de emoties. In de omgang zijn dames nu eenmaal anders dan heren. Alles ligt altijd een stuk gevoeliger dan bij heren, en je hebt als trainer veel meer uit te leggen – bijvoorbeeld als je iemand wisselt. “Ze vatten het altijd zo persoonlijk op” aldus Gerrit, “en het is ook niet meteen over als je na de wedstrijd een biertje met ze hebt gedronken”. Dit wordt volmondig beaamd door de andere heren. Mannen zijn gewoon lekker ongecompliceerd, zullen we maar denken.

Aan de andere kant zijn dames wel erg enthousiast, het spelplezier spat er vaak vanaf en het teamgevoel is over het algemeen groot. Dames zijn attent, en weten wat er speelt in de groep en bij elkaar: ze doen veel meer moeite om elkaar echt te leren kennen.

In de kleedkamer

Wat mannen in de kleedkamer doen en bespreken weten we niet, maar toch hebben wij speelsters de indruk dat het bij dames anders is. Om te beginnen zal daar zelden iemand klagen over afwezigheid van stopcontacten voor de föhn. Mannen zullen elkaar zeker geen tampon-instructies geven, en we vermoeden ook dat ze het zelden over anticonceptie hebben – een prima gespreksonderwerp voor dames onder de douche. Maar verder gaat het vaak ook gewoon over de wedstrijd en de plannen voor de rest van het weekend.

Conclusie

Het lijkt nu haast of dames een soort emotioneel onhandelbare, technisch onderontwikkelde en continu zwanger wordende tweederangs voetballers zijn. Dat zal deels misschien wel kloppen, maar we zijn dus wel enthousiast en voetballen met veel plezier. We hebben alleen wat meer aandacht nodig dan mannen, dus kom ons vooral allemaal aanmoedigen. En daarna een biertje drinken, want die derde helft, die is gewoon hetzelfde.

spandoek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *