Over je navel

Alle zoogdieren, en dus ook alle mensen, hebben een navel. Ik leerde al dat die navelstreng eerst een heel open verbinding was tussen moeder en baby, en dat de buik van zo’n baby op een gegeven moment (na een week of 12) dicht gaat. Dan heeft zo’n navel dus een functie, ook al bestaat ‘ie dan technisch niet omdat het dan een gat is waar de navelstreng doorheen loopt, want dat is het doorgeefluik voor alles wat de baby nodig heeft: bloed met zuurstof en voedingsstoffen – en afvalstoffen worden weer lekker teruggestuurd. Maar vorige week had ik een andere navel-gerelateerde vraag. Ik zie tegenwoordig heel wat zwangere vrouwen, en bij sommigen is hun navel naar buiten geplopt. Wat ik mij afvroeg: hoe komt dat, en vooral: plopt hij na de bevalling vanzelf weer terug? En als vervolg daarop: wat zit er eigenlijk achter je navel?

De eerste vragen waren vrij gemakkelijk beantwoord: door de druk op je buik wordt je navel-gat wat minder diep, en kan het dus zelfs de andere kant op ploppen. En ja, meestal gaat dat vanzelf weer over. Voor de laatste vraag vond ik bij Willem Wever dat de bloedvaten, die dus oorspronkelijk uit de navelstreng kwamen, niet meer worden gebruikt (je hebt dan immers je eigen bloedsomloop), en dat die een beetje verschrompelen. Ieder van ons loopt dus met een stel verschrompelde adertjes achter zijn navel. En verder is het gewoon een dun stukje huid. Er is overigens geen wetenschappelijke verklaring voor het feit dat sommige mensen, zwanger of niet, hun hele leven met een naar buiten geplopte navel rondlopen en anderen een krater hebben.

Weer wat geleerd!

3 reacties

  1. zusje zegt:

    Na de geboorte wordt de navelstreng vaak direct afgeknipt. Nu blijkt dat dus helemaal niet goed te zijn voor de baby! Beter dat je nog even een minuut of wat wacht met het doorknippen, want er komen nog erg zinvolle voedingsstoffen door de navelstreng naar de baby wat goed is voor ontwikkeling van o.a. de motoriek. De baby heeft ook veel stress bij de geboorte, waardoor nog-even-van-de-navelstreng-genieten fijn is. Schijnt. Lekker door je navel eten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *