Salted caramel shortcake

Hiep hoi! Heel Holland Bakt is weer begonnen. Misschien wel het fijnst aan het najaar is dat we weer ongeneerd elke week met vrienden kunnen afspreken om kneuterige televisie te kijken. En vooral ook: dat we dan altijd iets lekkers bakken. Is er een betere combinatie dan chocola met karamel en zeezout? Ik denk van niet, en ben daarin lang niet de enige. Daarom vandaag (of eigenlijk gisteren): salted caramel shortcake.

Wat heb je nodig?

  • 125 + 55 gram boter
  • 175 gram bloem
  • 2x 75 gram suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • zeezout
  • 125 gram chocola (zowel extra puur als wit beviel hier)

Wat moet je doen?

1. De koekbodem
Kneed alle bloem, 125 gram boter en 75 gram basterdsuiker tot een lekker kruimelig deeg. Vet een gewone taartvorm of ongeveer zes van die leuke kleine tartelettevormpjes in, bestuif, en druk het deeg in de bodem(pjes). Bak blind met een stukje bakpapier en bijvoorbeeld droge kikkererwten ongeveer 20 minuten op 180 graden.
Laat afkoelen. Ik denk dat dit het beste moment zou zijn om de bodempjes voorzichtig uit de vormpjes te halen. Dat was ik vergeten, en werd later … nogal ingewikkeld.

salted caramel shortcake 2

2. De karamellaag
Doe de gecondenseerde melk, 55 gram boter en nog eens 75 gram bastersuiker in een pannetje. Breng rustig aan de kook en blijf de hele tijd (ja! de hele tijd!) roeren. Laat het als het eenmaal aan de kook is nog een paar minuten doorkoken om in te dikken – en blijf ook dan roeren. Een pannetje dat niet snel aanbrandt is een aanrader (een pannetje dat wel snel aanbrandt is een aanbrander – ha ha). Schenk de karamel in de (afgekoelde!) bodem en strooi er zeezout overheen.
Laat afkoelen.
salted caramel shortcake 5

3. De chocoladelaag
Smelt de chocola in een kommetje (witte chocola wordt korrelig als je het te snel te heet laat worden, dus het ziet er niet zo mooi uit maar smaakt volgens mij nog prima) en schenk het over de (afgekoelde) karamellaag. Als je twee kleuren doet, kun je met een sat├ęprikker een patroontje maken.
Klaar!

salted caramel shortcake 6

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *