hallo, kat van Jaap en Feikje

Stroom

Na jaren in studentenhuizen en een ‘all-in’ appartementje kwamen er bij het kopen van een huis ineens allemaal zaken die we moeten regelen. Gemeentelijke belastingen, waterschapsheffing, hypotheekrente-aftrek … en ook: zelf een energieleverancier kiezen. Dat laatste was gelukkig niet zo moeilijk. Toen we in het voorjaar, nog voor de koop rond was, in VN een artikel lazen over Vandebron wisten we: daar sluiten we ons, zodra we een huis hebben, bij en op aan.

Bij Vandebron kun je kiezen van welke producent je de stroom afneemt. Samen met zo’n 574 anderen gebruiken wij de stroom van Jaap en Feikje uit Molkwerum. Ze hebben hobbyschapen en ook een kat. En een windmolen dus. Wat ik fijn vind aan Vandebron, is dat de stroom in Nederland wordt opgewekt, en dat je kunt kiezen wat voor producent je wilt steunen: een windmolen, biovergister of een boer met daken vol zonnepanelen. Geen vaag gedoe met dubieuze groencertificaten, maar gewoon rechtstreeks van de producent. Natuurlijk weet ik ook wel dat er niet een speciaal kabeltje voor ons van Friesland naar Deventer wordt getrokken – gelukkig niet. Maar ik weet wel dat de stroom van de molen van Jaap en Feikje aan het Nederlandse energietotaal wordt toegevoegd, en dat ik daarvoor betaal via wat mijn meterkast registreert. Als iedereen dat nou zou doen, had je heel die grote energiebedrijven verder nergens voor nodig, en kunnen ze mooi stoppen met hun energiecentrales. Klinkt goed, toch?

Wil je allerlei technische details lezen, en vooral: zelf je eigen groene energieproducent uitzoeken?
Ga dan maar even snel naar de website van Vandebron.

hallo, schapen van Jaap en Feikje
hallo, schapen van Jaap en Feikje!
hallo, Jaap en Feikje zelf!
hallo, Jaap en Feikje zelf!

Oh ja, wij hebben dus windstroom uit Friesland omdat:

  1. windmolens gaaf zijn
  2. biovergisters vaak bij niet-biologische bedrijven staan, en we dat dan toch weer minder gaaf vinden – hoewel het wel weer erg lovenswaardig is dat ze dat mestoverschot zo dan toch wel beperken

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *