Tijger

‘Tijgertje is terug als de meest populaire kattennaam’.
Dit persbericht wordt door mijn vrienden van Onze Taal gedeeld, en ik duik er wat dieper in. Dit megawetenschappelijk verantwoorde onderzoek wordt gedaan door de volstrekt onafhankelijke instelling ‘Proteq Dier & Zorg’ die het helaas niet nodig vindt te vermelden hoe ze bij de Populaire Namen Top Vijf zijn gekomen. Zijn dit de populaire namen onder mensen die hun huisdier bij Proteq Dier & Zorg hebben verzekerd, krijgen ze data van alle dierenartsen, of sturen ze een random sample van huisdierbezitters een verzoek mee te werken aan het onderzoek? Maar… is het niet wonderbaarlijk dat een naam zó snel kan stijgen of dalen in de Populaire Namen Top Vijf: Tijger(tje) stond bij de katten vorig jaar op 3, en nu op 1. Dat leidt tot vragen over de selectie van namen: gaat het hier om namen van nieuwe katten, of worden alle katten in het bestand meegerekend? En wat nu als een kat wordt geadopteerd, en in zijn nieuwe huis een nieuwe naam krijgt? Als het enkel om nieuwe katten zou gaan, zouden er toch inmiddels wel héél veel Tijgertjes moeten rondlopen. Ik ken er niet een (hoewel ik ook veel katten ken zonder dat ik weet hoe ze heten, maar dan nog) maar dat zegt natuurlijk niks – of in elk geval niet alles.

(bij nadere inspectie zie ik dit staan: “De uitkomsten van onze namenonderzoeken zijn gebaseerd op een analyse uit het bestand van circa 100.000 lopende polishouders. De nieuwkomers zijn elk jaar bepaald op basis van de nieuwe invoer in de afgelopen 12 maanden.” Nieuwe katten dus, die bij Proteq verzekerd zijn. Als je er dan van uitgaat dat de helft van die polissen voor katten is, en dat katten gemiddeld zo’n 15 jaar worden, zit je op iets meer dan drieduizend nieuwe katten per jaar. Hmm. Ik ben benieuwd naar de volledige lijst met alle namen en aantallen!)

Wat ik op de Proteq-site pas echt leuk dacht te vinden was de namenbedenker. Misschien naief, maar omdat er stond “Heeft u zelf nog geen naam kunnen bedenken voor uw nieuwe huisdier en heeft u meer inspiratie nodig dan het bovenstaande overzicht? Probeer dan ook eens onze namenbedenker!” dacht ik dus dat die een originele naam zou bedenken. Zoals bijvoorbeeld Ockels. Als ik doe alsof ik een nieuwe kat krijg, zegt ‘ie: “de meest populaire namen in jouw regio zijn Max, Tijger, Tommy, Mickey, Simba”. Maar dat wilde ik niet weten.

voor zover ik kan vinden is er maar één Ockels

In dezelfde categorie, maar dan een stuk beter gedocumenteerd: de Nederlandse Voornamenbank. Daar kun je van alle namen opzoeken hoeveel mensen (uitgesplitst naar mannen en vrouwen) er in totaal met die naam in Nederland rondlopen, en ook wordt een mooie staafgrafiek gepresenteerd waarin te zien is hoeveel babies er in elk kalenderjaar die naam gekregen hebben.
Ook kun je per gemeente of regio op populariteit zoeken. In 2013 zijn er maar liefst 121 jongensbaby ‘Daan’ genoemd. Als we dan landelijk naar de populariteit van Daan kijken, is te zien dat het populariteitshoogtepunt in 2002 lag, met maar liefst 1236 nieuwe Daantjes. Maar aangezien die naam pas sinds de jaren ’70 een beetje gangbaar is, is het totaal-aandeel Daan niet zo groot. Johannessen, daar komen we in om. En maar liefst 20% van de vrouwen heeft ‘Maria’ als eerste of volgnaam.

Er heten ook vijf mannen Tijger. Bij mensen haalt ‘ie de top 5 nog lang niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *