Van die afgrijselijke dingen die mensen over en tegen babies zeggen

Vorig jaar dacht ik dat ik de meest helse winkelervaring van mijn leven heb gehad in de keukenzaak. Na een te lange ochtend bij de parketvloermensen gingen we, omdat we toch in de buurt waren, nog ‘even’ langs een ‘echte’ keukenwinkel. Hoewel we vrijwel overtuigd waren van een exemplaar van Ikea, kon wat voorlichting geen kwaad. Boyyy were we wrong. Een verkoper van toch zeker 15 had een heel schattig lineaaltje met allerlei vakjes en dingetjes, en deed er een miljard uur over om een plattegrond te schetsen die ik in tien seconden al als voorbeeld op het blaadje had getekend. Maar dan met rondjes voor de kookplaten en een speciaal kraan-tekentje. En waar ik er al vrij snel achter was dat deze jongen heus minder verstand had van keukens inrichten dan ik, was hij wel donders goed in je niet weg laten gaan. Toen ik haast moest huilen van ellende (en honger, het was tegen drie├źn en ik had alleen ontbeten) wilde hij ons alleen nog even zijn visitekaartje meegeven. Waar hij een kwartier naar moest zoeken. Oi oi.

Maar toen was ik dus nog nooit in een babyzaak geweest.

Dat ben ik nog steeds niet, want ik vrees met grote vreze. Teksten die we tegenkomen in folders die door allerlei obscure partijen naar ons worden opgestuurd bevatten termen als ‘oogappeltje’, ‘stoere bink’ (zoals de man terecht opmerkte: “babies zijn helemaal niet stoer, babies zijn juist zwakke wezentjes. Daarom moet je er voor zorgen”) en ‘lekker ventje’. Ik ben het ook met Vinnie Ko eens dat je babies niet ‘een lekker ding’ moet noemen. En ook niet al die andere dingen.

Daarnaast heb ik Facebook-vrienden met kinderen, en lees ik soms reacties op foto’s. Alleen al hierom denk ik niet dat er beeldmateriaal online zal verschijnen. Maar mocht ik toch de onbedwingbare neiging hebben foto’s te delen: de eerste die van mijn kind zegt dat hij “een lief snoetje” heeft zal ik rapporteren wegens ongepast taalgebruik.

3 reacties

  1. Dina zegt:

    Whahahaha! Dit is zo herkenbaar. :’) Ik lees soms ook reacties op baby foto’s op facebook en ik vind het ook altijd erg bijzonder. Kunnen mensen niet gewoon zeggen: “goh wat een lief lachje” of “wat een leuk pakje heeft hij aan”. En in plaats van een reactie als “Och jeetje kijk nou, wat eet hij lekker. Wat een scheetje.” bij een foto waar het gezicht van een kind helemaal onder zijn eerste fruithapje zit, gewoon een reactie als “Hij heeft geknoeid”.

    Wel een mega talent van die knul bij de keukenwinkel trouwens, je zo lang mogelijk daar houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *