Je ziet dat deze man het enorm naar zijn zin heeft - foto van shv.nu

Vissen in de regen

Ik werk in een gebouw dat voor de helft op een vijver staat. Of ‘in’ een vijver, maar net hoe je het bekijkt. Het staat in elk geval voor de helft op palen en die staan in de vijver en de vloer begint pas boven het water. Dat vind ik wel jammer, want als het ├ęcht in de vijver zou staan zou je op de begane grond (of in de kelder) ramen hebben die uitkijken in het water en dan kun je vissen zien. Naar vissen kijken vind ik een van de rustgevendste dingen op aarde. Snorkelen is nog beter dan duiken, want als je duikt hoor je de hele tijd een soort “grrrrrrrrr bfffffffffffff zjjjjj” van de lucht die je uitblaast en die langs je oren raast. Als ik snorkel, hoor ik niks en zie ik vissen en word ik helemaal zen (behalve toen er een baraccuda op topsnelheid op me af kwam met die akelige bek vol tanden).

Maar ik zit dus niet in de kelder (want die is er niet) en als ik uit het raam kijk (vanaf de tweede/derde verdieping. Ik snap nog steeds het systeem van de vloer-nummering niet. Begane grond – eerste – tweede. First – second – third. Maar we zijn hier in Nederland dus je zou denken ‘tweede’ alleen mijn kamernummer begint met een 3 en dat is gebaseerd op verdiepings-logica) (en waarom heet het eigenlijk ‘verdieping’ als het meer een verhoging is? Daar hadden ze bij Onze Taal gelukkig een antwoord op) zie ik geen vissen. Ja, soms, als ze met hun vinnetjes boven het oppervlak komen of als ze een lekker mugje ophappen.

Wat ik wel zie als ik uit mijn raam kijk is: vissers*. Bij mooi weer zijn het vaak jongetjes die zo te zien nog op de basisschool zitten, bij slechter weer komen de echte pro’s. Met van die paraplu’s die een soort tentje zijn, een compleet assortiment schepnetten en van die hengels met een sensor zodat je wekker gaat zodra je beet hebt en je dus niet meer zelf hoeft op te letten. Ik vroeg me af: waarom? Dat ‘waarom?’ was eigenlijk gericht op alle aspecten van het vissen, maar in het bijzonder op: de regen. Waarom zou vissen in de regen beter zijn dan als het droog is? Mijn vader ging vroeger op visweekend, maar dat was gewoon in het zonnetje een biertje drinken met toevallig een hengel erbij. En als het regende ging iedereen (behalve Piet) naar binnen – ze waren er voor de lol.

Na uitvoerig zoeken heb ik een aantal antwoorden op de vraag “waarom vissen als het regent?”. Eigenlijk zijn er twee opties:
a) Als het regent, bijten de vissen slechter
b) Als het regent, bijten de vissen beter

Argument voor ‘als het regent, bijten de vissen slechter’

  • Als er veel troepjes van de kant in het water spoelen, wordt het water troebel. De vissen kunnen dan niet ver vooruit kijken, en dan zien ze het aas niet en dan is de kans dus kleiner dat ze toehappen.

Argumenten voor ‘als het regent, bijten de vissen beter’

  • Er spoelen insecten het water in, en ook stroomt het wat harder waardoor er andere prooien langskomen. Hierdoor worden vissen getriggerd om te gaan jagen – en als ze dan een haakje met aas treffen dan vang je ze dus.
  • Regendruppels zorgen voor meer zuurstof in het water, waardoor vissen actiever worden.
  • Als het regent, zorgen de wolken ervoor dat het wat donkerder is. Vissen jagen in de schemer, en dus meer bij bewolking dan op een zonnige dag.
  • En mijn favoriet: domme vissen denken dat de regendruppels insecten zijn die ze kunnen opeten waardoor ze naar het oppervlak zwemmen.

Weten we dat ook weer.

 

Disclaimer: Voor de informatie in dit mini-onderzoek heb ik alleen maar gebruik gemaakt van Wetenschap in Beeld, alle andere bronnen leken me volstrekt onbetrouwbaar. Hoewel het wel leuk was om op karperwereld en roofvisforum te lezen dat sommige mensen (die vrijwel zonder uitzondering een profielfoto hebben waarop ze met een meer of minder gigantische vis poseren) heus wel/niet de ervaring hadden dat ze dan meer vangen.

* en ook een Visscher, in het kantoor links aan de overkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *