(Wikipedia)

Waar je huis woont

Nog vijf weken baarvakantie te gaan, en in de afgelopen maanden slechts vijf stukjes geschreven. De buurvrouw klaagde over mijn gebrek aan publicaties, en ik zei ‘ok ik doe er wat aan’. Vandaag eens iets anders dan overpeinzingen over Het Leven: mijn antwoorden op de Waar Je Huis Woont Tag, die Hare Maristeit samen met Nesrin heeft bedacht.

Waar woon je en ben je hier geboren en getogen?

Na achttien jaar in mijn ouderlijk huis in het oh zo nikserige Papendrecht, ben ik eerst naar Tilburg verhuisd. Daar had ik het erg naar mijn zin, maar mooi is het niet. Toen ik in 2007 voor een master naar Enschede ging, besloot ik dan ook niet opnieuw in een moderne industriestad te gaan wonen, en liever ook niet in een uithoek van het land, maar in een leuke stad op maximaal een uur intercity. Dat werd dus Deventer, waar ik inmiddels al bijna negen jaar woon.

(Wikipedia)
(Wikipedia)

Voel jij je hier thuis? En waarom woon je hier (niet) graag?

Absoluut. Ik ben altijd blij als ik uit het westen kom en met de trein de rivier over ga. Of als ik in de auto vanaf de snelweg de Lebuïnuskerk zie opdoemen. Deventer is een mooie stad, met een historisch centrum met leuke straatjes en steegjes, en een gezellig groot plein. En de IJssel waar je langs kunt hardlopen, wandelen, en aan een strandje kunt barbecuen. Het is een stad, maar heeft iets dorps-knussigs. En ook niet onbelangrijk: fantastische treinverbindingen alle kanten op, waardoor het voelt als heel centraal in Nederland.

Wil je hier blijven wonen?

Je weet maar nooit, maar ik denk zeker van wel. De man en ik komen hier allebei niet vandaan, maar we wonen hier met heel veel plezier. Aangezien hij vanuit huis werkt, is mijn werk bepalend. Dus ik zoek gewoon iets op reisafstand, waardoor we fijn hier kunnen blijven. Mochten we ooit naar de randstad gaan, dan zal het Haarlem worden – het Deventer van het westen.

In wat voor een soort huis woon je?

Van de voorkant ziet het er eigenlijk best saai uit

Ons huis is gebouwd in 1913, en dus al meer dan honderd jaar oud. Het staat op loopafstand van de stad, het station en de IJssel, en aan de achterkant zitten we op het midden tussen twee rijtjes die hier haaks op staan, waardoor we niet bij achterburen naar binnen kijken, maar vrij uitzicht hebben over een stuk of 30 tuinen. Toen we het anderhalf jaar geleden kochten was het … toe aan een verbouwing. We hebben alles aangepakt, en van een aantal ruimtes heb ik destijds klusupdates geschreven: de gang, en de badkamer. De rest van het huis volgt nog, misschien wel de komende weken! Nu is het een lekker ruim en licht huis, waar ik nog dagelijks blij mee ben. Natuurlijk staan er nog heel wat klussen op het lijstje, maar ook met ongeschilderde plinten wonen we hier heel fijn.

Wat vind je het allerleukst en het allerstomst van jouw woonplaats?

Zoals ik hierboven al schreef vind ik heel veel leuk aan Deventer, maar als ik één ding moet kiezen dan ga ik voor de IJssel. Een rivier maakt een stad zoveel ‘luchtiger’, er is open ruimte en je weet dat dat altijd een natuurgebied blijft – in tegenstelling tot weilanden die wel ineens volgebouwd zouden kunnen worden.

Als je mocht kiezen, in wat voor huis en in welke plaats zou je dan wonen?

Dan blijf ik in Deventer, in dezelfde wijk, maar dan een huis met een grotere tuin zodat ik daar kippen, een ezeltje en een alpaca kan houden. Een droge kelder of een zolder zou ook heel welkom zijn, het is nu een beetje puzzelen met de opbergruimte. Een huis langs de IJssel zou heel gaaf zijn, maar dat is dan ook meteen een drukke weg en dan ben ik vast de hele dag bang dat Ockels wordt overreden – wat heel onrealistisch is omdat hij zo’n bangerd is. Dus toch: een wat groter huis met een grote tuin, langs de IJssel met vrij uitzicht over het water en de uiterwaarden.

Wat is op dit moment dé hotspot in jouw woonplaats?

Het Havenkwartier is de hippe zone, met Fooddock als hotspot: de eerste foodhal van het oosten. Ook de nieuwe stadsbrouwerij schijnt the place to be te zijn, maar daar ben ik nog niet geweest. Voor ons is de tuin van de A Taste of Honey dé zomerhotspot, dus hopelijk is het binnenkort weer echt terrasweer zodat we lekker UB40’s kunnen eten.

8 reacties

 1. sam zegt:

  Dank!

  Mooie ode aan onze stad. Al liep ik zaterdag door Zwolle en dacht ik: als dit ook een ex wordt, dan verhuis ik naar Zwolle. (Ik merk dat ik een beetje aan mijn exentax zit in Deventer – kom ze overal tegen.)

  Verhuis je dan mee?

 2. Jetty zegt:

  Hoi marieke, vanuit het nikserige Papendrecht nog van harte gefeliciteerd met jullie mooie dochter. Wij wonen hier met veel plezier, maar dat Deventer heel leuk/ mooi is ben ik met je eens.

 3. Anne zegt:

  Deze tag is écht heel leuk om te lezen. Laatst las ik ‘m al bij Nikki (van veryfinehouse.nl) en zij schreef over Zwolle en toen reageerde ik dat ik dat zo’n fijne stad vind, maar dat vind ik eigenlijk ook van Deventer. Leuk!

 4. Maaike zegt:

  Een alpaca in de tuin! Ik woon in Bolivia en hier leven ze op de koude, droge hoogvlaktes. Het zijn zulke prachtige beesten om te zien, maar of ze het goed doen in een Nederlandse achtertuin….? Wat fjjn dat je je zo thuis voelt in Deventer en toch wel bijzonder dat je in zo`n oud huis woont!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *