Wakkere wetenschappers

Zoals je misschien weet, werk ik als onderzoeker bij de Universiteit Twente. Daar heb ik heel wat collega’s. Een van hen, die inmiddels ergens anders werkt, deelde vandaag een bericht op Facebook. Het ging over het afschaffen van schoolvakken in het Finse onderwijs. Tot zover niets geks. Behalve dan dat het een bericht was dat was gedeeld op de website van het blog van Wakkere Mensen, een blog voor ontwakende en bewuste mensen.

Dit blog wordt gerund door een heel gewoon echtpaar, Martien en Ine, uit het zuiden des lands. Ze zijn “beide erg geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met het vinden van de juiste weg naar een gelukkiger leven”. Ze zijn toen samen “gaan zoeken naar antwoorden, en hebben veel mogen leren en lezen op het gebied van spiritualiteit, buitenaards leven, ufo’s, zelfgenezing, meditatie en gezondheid.” Dat heeft ertoe geleid dat ze zelfs een UFO in hun achtertuin konden zien, waar ze mee konden communiceren!!

Hoewel Martien en Ine dus heel veel werk steken in dit blog (en dat doen ze “met heel veel liefde en voor het Hoogste Goed, omdat wij willen dat ook u deel gaat uitmaken van de nieuwe liefdevolle wereld”) konden helaas niet al hun vrienden dit begrijpen. “We zijn vele vrienden verloren, omdat we nu een spiritueel leven leiden, echter hebben wij er vele nieuwe echte vrienden voor teruggekregen die ons met liefde en respect behandelen, precies zoals zijzelf behandeld willen worden.”

Eén van hun nieuwe, echte vrienden is bijvoorbeeld Kryon van de Magnetische dienst. Die Kryon “is hier om jullie mee op reis te nemen en jullie te verbinden met jullie innerlijke Goddelijkheid, want jullie zijn allemaal magische wezens van dit Universum, met een grootsheid die verder gaat dan jullie begrip” en “De Energie van Kryon komt naar jullie toe in Liefde en eerlijkheid en brengt specialistische informatie en kennis vanuit alle hoeken van het Universum om jullie bij te staan in het Ascensie proces.”

Maar terug naar de oorsprong van mijn bezoekje aan deze website: het bericht over het Finse onderwijs. Tien seconden googlen leert mij dat er heel veel vage sites zijn die dit bericht verspreiden, en ook dat er één is waar een genuanceerder verhaal staat. Om precies te zijn staat dat op OnderzoekOnderwijs.net. Nu kan natuurlijk alsnog elke malloot een site beginnen en die een titel met ‘onderzoek’ geven, om een beetje betrouwbaar te lijken. Maar deze is van een aantal onderwijswetenschappers die echt bestaan en gedegen onderzoek doen. Wat mij betreft een stuk betrouwbaarder dan de Wakkere Mensen. Dat zou ook mijn oud-collega toch moeten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *