Wasbare luiers

Voor ze er was hoorde ik mensen wel eens zeggen dat je met een baby zoveel was hebt. Dat leek me onzin. Babies zijn klein en hun kleren zijn mini, als ik alle kleertjes in dezelfde maat tegelijk zou wassen zou de trommel nog half leeg zijn. Maar babies maken wel heel veel vies. Om te beginnen moet ik me bijna dagelijks verkleden in verband met spuugvlekken (om duistere redenen weet ze precies wanneer ik dat spuugdoekje ben vergeten), en ook de hoes van het aankleedkussen moet het regelmatig ontgelden – plassen is veel leuker zonder luier. En dan ook nog die luiers – want wij hebbben wasbare. Plus billendoekjes, ook wasbaar.

De eerste weken gebruikten we wegwerpluiers; wasbare luiers zijn iets groter en toen was het wel een gevalletje ‘luier, waar ga je met die baby naartoe’. Die wegwerpluiers verzamelden we in grote zakken, omdat we die bij recyclepunten kunnen inleveren. En dan zie je dus heel goed wat een shitload (haha!) aan afval zo’n kind produceert. Zodra het maar een beetje kon, gingen we over op wasbare. Wij hebben totsbots bamboozle stretch broekjes die alles absorberen, met overbroekjes van popolini om het lekdicht te maken. Mijn favoriet is deze, met spinnetjes die aan het tuinieren zijn en slakjes met een bloempot op hun huisje:

popolini overbroekje tuin

Dit is dus zo’n dubbel systeem, je hebt ook varianten waarbij het overbroekje en de binnenkant aan elkaar vast zitten. Aangezien we een set hebben die ze aan kan tot een kilo of acht, moeten we over ongeveer een half jaar een nieuwe keuze maken. Ik ga me er eens in verdiepen.

Welke variant het ook wordt, het is vergeleken met wergwerp hoe dan ook beter voor het milieu en goedkoper, en kindjes met wasbare luiers zijn vaak nog eerder zindelijk ook. Of het zeker aan de luier ligt weet ik niet, maar bij de wegwerp had ze nog wel eens uitslag, nu nooit meer. Op de opvang gebruiken ze wegwerp, en dat laten we in eerste instantie maar zo. Mocht ze na de opvang-dagen toch last hebben, dan gaan ze daar in overleg ook met wasbare luiers werken.

Nadeel: het is wel wat dikker dan een wegwerp, dus rompers en broekjes in een maatje groter zijn wat beter. Dat trekt verder toch ook makkelijker aan, dus vind ik niet echt een probleem. En je moet ze dus wassen, maar dat gaat in één moeite door met al die andere was die ze veroorzaakt.

luierwas
luiers drogen iets trager dan de rest, dus moeten wat langer blijven hangen – gezellig toch, zo

Mama’s in de zaal: mocht je wasbare luiers een stap te ver vinden, doe dan in elk geval wasbare billendoekjes, of gebruik washandjes. Nul rare toevoegingen waar je kind last van kan krijgen, en veel milieuvriendelijker. Het is misschien even een investering, maar ook financieel heb je het er vrij snel uit. Zeker als je afvalstoffenheffing per kilo betaalt.

Meer weten? Kijk bijvoorbeeld op Sterk voor Wasbaar.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *