Wat ik heb geleerd over de ontwikkeling van het menselijk lichaam

Nu ik een baby krijg gaat er een wereld voor me open. Ik leer bijvoorbeeld van alles over hoe een minuscuul klompje cellen zich ontwikkelt tot een mini-mensje dat na een tijdje groeien zomaar in de buitenwereld kan gaan overleven.

Tijdens de echo met twaalf weken zei de meneer die een soort visuele dwarsdoorsnede van ons kind maakte “kijk, de buikwand is inmiddels ook dicht”. Ik zag dat overigens niet, alleen als hij recht van de zijkant op de baby mikte kon ik een hoofd en beentjes en andere mens-vormen onderscheiden. De man bleek bij de eerste echo al een echte pro; hij had direct het hartje gespot.

Dat brengt me bij leerpunt 1. Je kan het hartje in het begin nog niet horen, maar wel zien in de vorm van een knipperend lichtje (op een echo, that is – niet dat je denkt dat er constant een lampje door mijn navel schijnt). Met een week of 9 hadden we de eerste echo en kon ik wel een soort van hoofd ontdekken. Dus ik zocht een knipperlichtje daar in de ‘bovenste helft’. Dat was dus dom. Want in die periode is de hele bovenste helft van een baby zijn hoofd. Ik zag geen hartje, want ik zocht dat in zijn (toen nog lege) hersenkamers. De man zag het wel. De echo-meneer ook. Het hartje klopte en alles was ok.

Ik weet niet of ik het precies op de goede plek heb getekend, maar minstens zo ver over de helft zit het hartje dus bij 9 weken
Ik weet niet of ik het precies op de goede plek heb getekend, maar minstens zo ver over de helft zit het hartje dan dus – alles daarboven is hoofd

Toen dus die echo met twaalf weken en de dichte buikwand. Leerpunt 2: je darmen ontwikkelen zich eerst in de navelstreng en verplaatsen zich ergens tussen week 10 en 12 naar binnen. Na 12 weken moet de hele handel binnen zitten, en gaat de buik dicht. Eigenlijk is de navelstreng dus pas daarna echt navelstreng, want eerst zit alles nog zo’n beetje opengewerkt aan elkaar. Blij dat dat ook allemaal volgens plan gaat en we straks geen baby met een open buik en losse darmen aantreffen.

echo 12 weken
Geen losse darm meer te bekennen (op die vorige echo toch ook niet??)

En later in de trein hoorde ik ook dit nog van de man: de oogballen ontwikkelen zich aan de achterkant van het hoofd, ergens diep in je hersenen, en verplaatsen zich gedurende de zwangerschap naar voren. Als je te vroeg geboren bent heb je dus diepliggende ogen, en Mesut Özil is een mooi voorbeeld van iemand die iets te lang in de baarmoeder is blijven hangen: zijn ogen zijn er haast uit geplopt.

Maar misschien had hij dat wel zelf verzonnen.

5 reacties

  1. Hahaha, ik had altijd al een beetje een ‘alien’ gevoel bij ongeboren baby’s (als ze schoppen, vind ik dat niet schattig, maar supercreepy) maar nu helemaal. Darmpjes in navelstrengen en ogen achterin het hoofd, hihi. Ik ben ontzettend benieuwd hoe Buzzy zich verder gaat ontwikkelen. Hij ziet eruit alsof hij nog een paar superpowers gaat krijgen. <3

  2. Sheila zegt:

    Heel leuk en herkenbaar om dit te lezen! Dat van die ogen wist ik trouwens niet. Mijn zoontje werd 3 weken te vroeg geboren. Ik denk dat je bij echte prematuur baby’s dat van die ogen beter zal merken. Interessant weetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *