Wie is de Mol – wat je wél kunt met de test

Naar aanleiding van mijn bericht over de onzin van de WIDM-test heb ik de afgelopen uren verschillende collega’s op bezoek gehad, die met elkaar en met mij in discussie wilden over de waarde van het groene scherm. We zijn tot een aantal inzichten gekomen, die ik graag even wil delen.

Wat de meeste informatie geeft, is een rood scherm. Degene die zelf dat rode scherm krijgt heeft er weinig aan, want hij moet naar huis. Er zijn twee manieren waarop dat voor de blijvers interessant kan zijn.

Afvaller-met-tunnelvisie

Als de afvaller alles op één iemand had gezet, zeg: op Ajouad, en dat met jou deelt, kun jij daar je voordeel mee doen. Als jij óók alles op Ajouad had gezet, kan het zijn dat jullie allebei goed zaten, maar dat jij sneller was – dat is dus de minst informatieve versie van een afvaller-met-tunnelvisie. Als jij niet alles op Ajouad had ingezet, weet je dat Ajouad niet de mol is, omdat anders de afvaller meer goed had gehad dan jij.

Slim spreiden

Omdat er altijd heel veel vragen zijn die voor verschillende mensen het goede antwoord zijn, is ook de volgende strategie nog toe te passen: zorgen dat je voor één iemand nul keer het goede antwoord geeft. Als degene die eruit gaat dan minimaal één vraag wel op diegene had ingezet, weet je dat die persoon waar jij nul keer op hebt ingezet, niet de mol is. Kijk maar naar dit voorbeeld, waarin de 0 en 1 aangeven of dit niet of wel een goed antwoord is als de betreffende kandidaat de mol zou zijn:

WIDM wat je wel kunt met de test
Dit is geheel fictief en bewijst dus niet dat Chris niet de mol is – maar in dit voorbeeld is dat wel het geval. Dat hij het niet is dus.

Als de blijver in dit geval wéét dat de afvaller heeft gezegd dat de mol een man is, weet de blijver dat Chris niet de mol is. In dat geval had hij immers nul goede antwoorden en de afvaller één. Wel is het dan voor de blijver te hopen dat die afvaller niet ook Chris is.

Afstrepen

In beide gevallen moet je dus wel te weten zien te komen wat de afvaller precies heeft gestemd, en diegene ook nog eens op zijn betraande oogjes geloven. Daarnaast geven beide strategieën je alleen inzicht in wie de mol niet is – iets heel anders dan ‘weten dat je goed zit’.
Mocht je meer inzichten hebben over de waarde van de uitslag op de WIDM-test dan horen wij dat heel, heel graag!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *