Wie is de Mol? – waarom de test onzin is

In Wie is de Mol waarschuwt iedereen elkaar altijd voor ‘tunnelvisie’ – dat je één iemand zó verdenkt, dat alles dat hij of zij doet verdacht is, en de rest volkomen aan je aandacht ontsnapt. Dat is een logische waarschuwing, maar er is iets anders wat ook al-tijd gebeurt, en waar het nooit over gaat: het vertrouwen in de test. En dan met name: in de test-uitslag.

Eerst maar even een stukje theorie

Toetsen, testen en examens worden nagekeken en gescoord. Vervolgens moet er iets met die scores (aantal punten, percentage goed) en een norm (zoals de zak/slaag-grens) worden gedaan, om te bepalen wat de uitslag (wel/niet geslaagd) is.
Bij criterion-referenced tests is vooraf bepaald welke score iemand moet halen om een voldoende te krijgen of te slagen voor de test. Als zo’n test wordt afgenomen, worden scores voor individuen bepaald, en maakt het niet uit hoeveel mensen die test gemaakt hebben en wat zij hebben gedaan. Een rijexamen is hier een prima voorbeeld van, maar ook de meeste tentamens zijn (in beginsel) criterion-referenced: er is vooraf bepaald hoeveel punten een vraag waard is, en hoeveel punten je nodig hebt voor een voldoende.
Bij norm-referenced tests wordt de norm niet bepaald op basis van alleen de toetsscore, maar op basis van een selectiecriterium. De uitslag voor een individu is dus afhankelijk van de scores van de anderen die diezelfde test hebben gemaakt: we willen de beste 25% selecteren voor een speciaal programma, of degene met de laagste score op de test uit het programma knikkeren.

De Wie is de Mol-test

En daar komen we dus bij de Wie is de Mol-test. Want die is norm-referenced. Het maakt geen reet uit of je alle twintig vragen goed hebt, of maar drie, als jij de laagste score hebt van de groep (en bij gelijk aantal goed is dat degene die er het langst over deed) vlieg je eruit. Dat is op zich helder. Maar waarom, wáárom, denken kandidaten dan dat hun groene scherm ook maar iets zegt over of zij goed zitten? Het enige dat je weet is dat je niet de allerslechtste was. En daar heb je dus eigenlijk niks aan.

 

Update: je kan toch wel iets met die test, lees het hier.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *