Zwemles

Het is zomer. Dat is op zich leuk, maar heeft ook één immens groot nadeel: het is warm als ik ga rennen. En ik hou niet van warm als ik ga rennen. Ik ben immers een winterloper. Zondag liep ik, samen met de buurvrouw, de letterenloop. Daar liep ik een wonderbaarlijk acceptabele tijd, en een zonnesteek op (ter info: ik pas hier een zeugma toe, een stijlfiguur voor gevorderden).

Wat ik in de zomer wel graag doe is: zwemmen. Dat kan ik matig. Hoewel ik met mijn C-diploma de hoogst gekwalificeerde zwemmer in ons gezin was, kan ik tegenwoordig nog ongeveer twee baantjes borstcrawl voor ik aan de beademing moet (een herstel-baantje schoolslag werkt ook). Op mijn werk hebben we een buitenbad waar ik heel wat zomerse lunchpauzes baantjes trek. Vorig jaar raakte ik in gesprek met een mevrouw die het goed bedoelde toen ze zei: “het is helemaal niet erg dat je techniek zo slecht is, dan is het eigenlijk nog beter voor je conditie”. Maar nu zwem ik niet voor mijn conditie: op 29 augustus zwem-fiets-ren ik mijn eerste triathlon – 1/8e welteverstaan. Maar dan nog: vijfhonderd meter zwemmen. Twintig banen. Tien keer heen en weer. Daarvoor kom ik er nu nog acht tekort.

Morgen heb ik mijn eerste zwemles – ‘clinic’ noemen ze dat voor grote mensen. In de mail stond dat ik een zwembril mee moet. Die had ik niet. Zondag kocht ik er één, en gisteren oefende ik in mijn zwempak met mijn badmuts en mijn bril. Van mijn triatleet-collega kreeg ik tips. Ik oefende met een plankje en een blok mijn been- en armslag, snoof chloorwater op bij het keren, en kwam nog altijd niet veel verder dan die twee baantjes achter elkaar. De rest van de middag had ik verstopte oren die voelden alsof er een liter zwembad in was achtergebleven. Mijn haar ruikt nog steeds een beetje chlorig (?) en mijn spieren lijken nog niet aan deze vorm van bewegen gewend. Maar toch heb ik er nu al wel vertrouwen in – in elf weken kan ik een hoop leren, en een baantje schoolslag leidt niet tot diskwalificatie. Dat ik nog nooit op een racefiets heb gezeten, is vermoedelijk een groter probleem. Zondag op de klikpedalen!

2 reacties

  1. Ruurdje zegt:

    Wat leuk! Ik zit er zelf ook aan te denken om toch ‘ns die borstcrawl te leren (want dat kan ik niet) want ik wil ook ooit ‘ns aan een triatlon meedoen. Ben benieuwd of ’t helpt en of je het leuk vindt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *